Aftale: USA har indflydelse på fremtiden for Kangerlussuaq Lufthavn

USA skal høres, før lufthavnen i Kangerlussuaq kan blive nedgraderet eller helt nedlagt. Det fremgår af en 27 år gammel aftale mellem Grønland, Danmark og USA. Naalakkersuisut har ingen planer om at ændre aftalen.
Foto © : Mittarfeqarfiit
01. oktober 2018 06:08

Hvis et flertal i Inatsisartut ønsker at lukke eller nedgradere Kangerlussuaq Lufthavn, har USA også et ord at skulle have sagt i sagen.

Det fremgår af en aftale – et memorandum - mellem Grønlands Hjemmestyre, den danske regering og USA’s regering fra 13. marts 1991.

Aftalen blev indgået, da Grønland fra 1991-92 overtog ansvaret for Kangerlussuaq og Kulusuk lufthavne fra USA, samt en række amerikanske DYE-stationer i Grønland.

LÆS OGSÅ Dansk bidrag handler om Kina

Som led i overtagelsen aftalte landene, at USA's militærfly uhindrede må overflyve og lande i Kangerlussuaq og Kulusuk – under øvelser, i krig eller andre situationer aftalt mellem Danmarks og USA's regeringer.

Derfor skal USA høres, hvis der skulle ske markante ændringer med lufthavnene, står der også i aftalen, som stadig er gældende. Det bekræfter Departementet for Udenrigsanliggender over for KNR.

Knud Kristiansen: Aftalen bør overvejes

I februar 2016 påpegede daværende naalakkersuisoq for bolig, byggeri og infrastruktur, Knud Kristiansen, i et svar til Agathe Fontain, at USA først skal godkende, hvis lufthavnen i Kangerlussuaq skal ændres.

”...aftalememorandummet (...) indebærer, at ændringer af lufthavnen, der væsentligt berører USA's ret til fortsat at anvende lufthavnen i visse situationer, ikke kan gennemføres uden forudgående konsultationer med USA”, skrev Knud Kristiansen.

LÆS OGSÅ Amerikansk aftale vil være til stor gavn for os

Han tilføjede, at aftalen dog burde genovervejes inden for ’overskuelig fremtid’. Men:

”Man påtænker dog ikke at indlede konsultationer med USA i den nærmeste fremtid,” lød det fra Knud Kristiansen for godt to år siden.

Ingen planer om ny aftale

Aftalen fra 1991 kan opsiges eller tages op til forhandling med to års varsel, men der er stadig ingen planer om ændringer af aftalen, oplyser Departementet for Udenrigsanliggender. Dog har Danmark og Grønland orienteret USA om planerne for nye lufthavne i Nuuk, Ilulissat og Qaqortoq. 

Orienteringen er sket på møder i det fælles, militære forum mellem Grønland, Danmark og USA, Permanent Committe, oplyser den danske udenrigsminister Anders Samuelsen i et svar til IA’s Aaja Chemnitz Larsen i Folketinget 11. juni i år.

LÆS OGSÅ Amerikansk aftale vil være til stor gavn for os

Og i forrige uge offentliggjorde Forsvarsministeriet i USA, at den amerikanske stat er parat til at investere i grønlandske lufthavne. En udmelding, der har fået ros af naalakkersuisut for udenrigsanliggender, Vivian Motzfeldt.

- Jeg synes, at det er til glæde for alle, at der endelig nu former sig nogle konkrete fordele ved forsvarsaftalen, som Grønland ind til nu ikke har haft glæde af, sagde hun og henviste til den overordnede forsvarsaftale mellem Kongeriget Danmark og USA om Grønland.

USA’s ambassade i København har afslået KNRs forespørgsel om et interview med ambassadør Carla Sanders om sagen.

Ambassaden ønsker heller ikke at kommentere på, hvilke lufthavne i Grønland USA er interesseret i at investere i eller beløbet på investeringerne.