Uranhjælp fra USA

USA tilbyder nu formelt Grønland og Danmark kompetenceopbygning i håndtering og udvinding og eksport af uran. Det oplyser formanden for Naalakkersuisut, Aleqa Hammond i et §37-svar til IA's Sara Olsvig. - Hun vil gerne vide, om der er eller har været nogen form for dialog om samarbejds med USA og uran og andre radioaktive materialer. Og det har der altså.
07. oktober 2013 06:40

Inden for rammerne af den såkaldte Joint Commitee-aftale mellem USA og Grønland-Danmark er USA indstillet på at etablere en Traineeship-Ordning, der giver repræsentanter for de danske og grønlandske myndigheder mulighed for uddannelsesophold ved det amerikanske atomagentur, som rådgiver USA's regering i alle sikkerhedsspørgsmål om uran og atomkraft - Også når det drejer sig om beskyttelse af mennesker og miljø.

Ifølge Aleqa Hammond ventes det, at eventuelle kandidater her fra landet og fra Danmark under studieopholdet skal arbejde enten i agenturets juridiske kontor eller i den tekniske sektor. Her vil der være mulighed for at opbygge erfringer inden for håndtering af radioaktiv stråling eller miljøbeskyttelse. Opholdet i det amerikanske atomenergiagentur har en varighed fra seks måneder til to år, hedder det i Aleqa Hammonds svar til Sara Olsvig.