Uran: Ekspertgruppen har endnu ingen medlemmer

Der er endnu ikke udpeget medlemmer til den ekspertgruppe, der skal kigge på konsekvenserne for en eventuel ophævelse af nul-tolerancen for uran.
Skrevet af Apollo Jeremiassen
14. januar 2013 16:47

Det ærgrer medlem af erhvervsudvalget i Inatsisartut, Karl Lyberth, Siumut, at der endnu ikke udpeget medlemmer til ekspertgruppen.

- Det er fuldstændigt uacceptabelt, at Naalakkersuisut endnu ikke har nedsat en ekspertgruppe. Arbejdsgruppen arbejde bliver meget vigtigt, når vi skal drøfte deres arbejde i forbindelse med Inatsisartuts forårssamling, siger Karl Lyberth, Siumut.

Det er meningen at ekspertgruppen skal aflevere en rapport allerede i Inatsisartuts forårssamling, som starter den 8. marts 2013.

Ønsket om at nedsætte en ekspertgruppe blev besluttet under Inatsisartuts efterårssamling 2012, på baggrund af Siumuts forslag.

- Der er endnu ikke udpeget medlemmer til ekspertgruppen, da gruppens kommende opgave er større end forventet, siger Naalakkersuisoq for råstoffer, Ove Karl Berthelsen til radioavisen.

Siumuts gruppe i Inatsisartut foreslog allerede i 2009 under efterårssamlingen, at Naalakkersuisut bliver pålagt at arbejde for indførelse af øvre grænse for indholdet af uran på 0,1 procent på alle råstoffer, der bliver godkendt til udvinding.

Men Naalakkersuisut anbefalede, at forslaget forkastes med begrundelsen om, at tiden ikke er moden til at træffe uran-beslutning.

Efter forkastelsen har erhvervsudvalget i Inatsisartut gennemgået forslaget og fremlagde sine overvejelser til Inatsisartut under efterårssamlingen 2012 og det skete den 20. november og som flertallet i Inatsisartut var enig i.

Der var ni spørgsmål i udvalgets betænkning, som de gerne vil have afdækket af den kommende ekspertgruppe. Blandt andet om den sikkerhedspolitiske rollefordeling mellem Grønland og Danmark i forbindelse med en eventuel modifikation af nultolerancepolitikken overfor udvinding af uran.

Derfor fremsatte et enigt udvalg et ændringsforslag til nedsættelse af en hurtigt arbejdende uvildig ekspertgruppe, der til forårssamlingen 2013 skal afgive en rapport, der belyser konsekvenserne af en modifikation af nultolerencen.

Men medlem af erhvervsudvalget i Inatsisartut, Karl Lyberth er bange for, at ekspertgruppen kommer for sent igang med arbejdet, hvis ekspertgruppen skal fremlægge tilfredsstillende beslutningsgrundlag.

- Jeg er bange, at det vil betyde at Inatsisartut ikke får mulighed for at drøfte det vigtige spørgsmål for samfundet, hvis udvalget ikke får mulighed for at aflevere et grundigt beslutningsgrundlag for Inatsisartut, siger medlem af erhvervsudvalget, Karl Lyberth, Siumut.

Naalakkersuisoq for råstoffer, Ove Karl Berthelsen siger til radioavisen, at Naalakkersuisut tager stilling i næste uge om, hvornår ekspertgruppen skal starte.