Foto: Paarnaq Hansen/KNR

Universitetet er for alle

Alle har mulighed for at læse på universitetet, også når man er vokset op i en bygd. Det viser Martin Sikemsen fra Kapisillit, der er en af de nye elever, som begyndte på Ilisimatusarfik i Nuuk i morges.

I 1984 trådte den første elev ind på studiegangene i Ilisimatusarfik, så universitetet er relativt nyt.

Nu 31 år efter er Martin Sikemsen begyndt på den nye, treårige erhvervsøkonomiuddannelse.

Den 31-årige studerende kommer fra bygden Kapisillit. Hans forældre derimod har hverken en gymnasiel eller en akademisk uddannelse.

Martin Sikemsen er gift med Ane Sikemsen, og sammen har de tre børn. Det er netop de børn, som han gerne vil være en rollemodel for:

- Jeg vil gerne vise min familie, mine børn at dette sagtens kan gennemføres. Jeg har valgt det, selvom det sommetider kan være hårdt for mig, siger Martin Sikemsen.

Flere og flere, der ligesom Martin er opvokset hos ikke-akademiskuddannede forældre, er begyndt at studere i de seneste år.

Læs også BILLEDER En masse nye elever på Ilisimatusarfik glæder rektor

Den tendens bekræftes af studiechefen på Ilisimatusarfik.

- Vi har ikke noget statistik på det, men min erfaring er også at efter samtale med det studerende, det er for rigtigt mange hvor det er et virkeligt stort spring. Det er simpelthen en kulturchok fordi der er ingen andre i deres familie der har været på universitetet, og måske ikke endda i gymnasiet. Så vi har nogle rigtigt dygtige unge mennesker der skal afprøve nogle helt nye ting, siger studiechef Jorunn Magnusdottir.

Og hvordan føles det egentligt for en mand, som er opvokset i en bygd, først at færdiggøre en gymnasiel uddannelse i Sisimiut og begynde i Ilisimatusarfik i dag?

- Det er rigtigt dejligt, og det er meget anbefaldingværdigt for andre borgere i bygderne. Der er jo ikke så mange, der færdiggør en gymnasiel uddannelse, derfor ønsker jeg, at flere indbyggere i bygderne tager den slags uddannelse, siger Martin Sikemsen til KNR.

Når Martin er færdig med sin uddannelse, vil dette give ham jobmuligheder inden for især det private erhvervsliv. Han kan for eksempel få job inden for regnskab, økonomistyring, finansiering og marketing.

Ilisimatusarfik har igennem årene udviklet sig til at bestå af fire institutter med i alt ti afdelinger.Giv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl