De unikke isbjørne lever hovedsageligt i fjordene på strækningen mellem Tasiilaq og Prins Christians Sund.Foto: Maali Filemonsen

Unikke isbjørne i Sydøstgrønland

Bjørnene her har er tilpasset de ekstreme forhold i Sydøstgrønland, hvor de kun har mulighed for at jage på havisen i på måneder af året, hvorfor de tillært sig en helt unik jagtteknik.

Et nyt internationalt studie afslører, at isbjørne, der lever i et område syd for Tasiilaq, udgør sin helt egen bestand. Det skriver Grønlands Naturinstitut i en pressemeddelelse. 

Man har altid vidst, at der lever isbjørne på Østkysten. Længe har man troet, at bjørnene i Østgrønland udgør en stor bestand, der var udbredt langs hele kysten, men nu skal lærebøgerne til at skives om.

Det viser sig nemlig, at der lever en helt særlig bestand af isbjørne i det sydøstlige hjørne af Grønland. Denne bestand adskiller sig fra de andre isbjørne på Østkysten ved, at de blandet andet klarer sig fint uden havisen.

De har nemlig kun havis nogle få måneder om året, hvorfor de overlever ved at jage fra isbjerge og klumper af is, der kælver fra gletscherne ned i de sydøstgrønlandske fjorde.

De unikke isbjørne lever hovedsageligt i fjordene på strækningen mellem Tasiilaq og Prins Christians Sund. Tilmed bliver de mest inde i de dybe fjorde. Det er usædvanligt, da andre isbjørne ofte vandrer mange kilometer om dagen over havisen for at finde mad. Men denne bestand flytter sig kun omkring 10 kilometer om dagen. 

Det kan dog godt ske, at isbjørnene bliver fanget i drivisen i den Østgrønlandske Strøm og ført mere end 200 km sydover. Sker det, så ser forskerne, at isbjørnene ”hoppe af” isstrømmen og vandre nordpå og tilbage, via land og Indlandsisen, til de fjorde de kom fra.

Det er nu op til de grønlandske forvaltningsmyndigheder at tage stilling til, hvordan den nyopdagede og særegne isbjørnebestand i Sydøstgrønland skal forvaltes.Giv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl