Unge vil undervises på grønlandsk

Doris Jensen (S) vil have, at 80 procent af alle undervisere skal undervise på grønlandsk om ti år. Hendes forslag møder nu opbakning blandt de unge på Campus Kujalleq.
- Jeg var ikke så god til dansk, da jeg begyndte, og da vi har så mange danske lærere, har vi bare vænnet os til at snakke dansk til daglig i skolen, siger Ane Marie Enoksen. Foto © : Jørgen Semionsen / KNR

I Grønland skal man undervises på grønlandsk. Det mener i hvert fald Doris Jensen, der vil have, at mere af undervisningen herhjemme skal foregå på grønlandsk. 

- Mange forlader folkeskolen uden en afgangseksamen, og der er alt for mange, der ikke går videre i uddannelsessystemet. Det er der flere forklaringer på, men en er, at rigtig mange har sprogbarriere med dansk og engelsk, siger hun til KNR.

LÆS OGSÅ Siumutforslag: Hvordan får vi mere undervisning på grønlandsk

Naalakkersuisut bakker op om forslaget, hvorfor der nu vil blive lavet en undersøgelse af, hvordan mere undervisning kan foregå på grønlandsk.

Unge: Ja tak til grønlandsk undervisning

På Campus Kujalleq er de fleste elever enige i, at det vil være godt, hvis mere af undervisningen foregik på grønlandsk.

En af dem er 3.G’eren Tony Hansen:

 

Foto © : Jørgen Semionsen / KNR

 

- Jeg er enig, jeg vil også gerne have flere undervisere på grønlandsk. Da jeg gik på GU i Aasiaat, snakkede vi kun grønlandsk, når vi havde grønlandske fag, resten foregik på dansk. 

Han støttes af Ane Marie Enoksen, der også går i 3.G:

 

Foto © : Jørgen Semionsen / KNR

 

- Jeg var ikke så god til dansk, da jeg begyndte, og da vi har så mange danske lærere, har vi bare vænnet os til at snakke dansk til daglig i skolen. 

Der er 35 lærere på gymnasiet i Qaqortoq, men kun fem af dem underviser på grønlandsk. 

Der findes dog også elever, som ikke har noget imod, at undervisningen primært forgår på dansk: 

 

Foto © : Jørgen Semionsen / KNR

 

- Jeg er tilfreds med, at der er flest danskere. Jeg forstår mere på dansk, jeg misforstår stadig grønlandsk, siger Brønlund Lund.

Dansk udelukker nogle fra at uddanne sig

Flere af de studerende på Campus Kujalleq mener, at det er en hindring, når modersmålet ikke bruges i undervisningen. 

- Der er mange, som kommer direkte på GU fra folkeskolen uden at have været på efterskole. De mangler at kunne udtrykke sig ordentligt på dansk eller har svært ved at forstå alt. Derfor er det meget ønskeligt, at der bliver flere grønlandske lærere, siger Tony Hansen.

Ligesom Tony Hansen mener Ane Marie Enoksen, at det vil være godt, hvis grønlandsk bliver mere udbredt i undervisningen:  
- Det ville være meget godt for dem, som ikke er gode til dansk. Så vil man også lære mere, når undervisningen foregår på modersmålet, siger hun.

Det forventes, at undersøgelsen vil blive fremlagt til Inatsisartuts på efterårssamling næste år. Det skriver Peter Olsen, Naalakkersuisoq for uddannelse, i et svar til KNR.