Undersøgelsen af CIA-flyvninger i Grønland kommer i morgen

Den undersøgelse, som formanden for Naalakkersuisut Kuupik Kleist og Danmarks udenrigsminister Villy Søvndal fik sat i søen sidst i 2011, er afsluttet, og tirsdag vil DIIS melde deres resultater ud.
Skrevet af Peter Troelsen
28. maj 2012 09:20

0cm;line-height:13.5pt;background:white;vertical-align:baseline">
Da Villy Søvndal var i oppositionen, var der ingen grænser for hvad han ville gøre for at undersøge påstandene om ulovlige CIA-flyvninger og landinger i Grønland, men da han endelig fik nøglerne til den eftertragtede ministerbil, var han noget mere valen med hensyn til at bruge penge på en uvildig undersøgelseskommission. I stedet for blev det Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS), der på grundlag af allerede offentliggjorte dokumenter skule undersøge, om der var foregået noget ulovligt.

0cm;line-height:13.5pt;background:white;vertical-align:baseline">
- Hvor flyene har været, og hvornår de har været der, det får vi taget op igen. Og den danske regerings rolle i sagen. Alt i alt er jeg meget godt tilfreds med resultatet. Så får vi se, hvad undersøgelsen kommer til at indeholde, sagde Kuupik Kleist i forbindelse med aftalen om undersøgelsen og han fortsatte: - Det har været rejst som krav fra grønlandsk side, at det skulle foregå i en undersøgelseskommission, men det har vi ikke kunnet nå, og så må man elske den man får.

0cm;line-height:13.5pt;background:white;vertical-align:baseline">
Den daværende danske regering lovede Folketinget at sætte amerikanerne under pres for at finde hoved og hale i CIA-flyvningerne, men lækkede dokumenter har sidenhen vist, at der ikke blev lagt pres på amerikanerne. Det fik venstrefløjen i Folketinget til at forlange nærmere undersøgelser, men da de fik muligheden for at sætte handling bag deres ord, blev det til en light-udgave i form af en DIIS undersøgelse.

0cm;line-height:13.5pt;background:white;vertical-align:baseline">
Lækkede dokumenter viser, at mindst 26 fly havde fløjet over, eller landet i, grønlandsk luftrum, og selv om både amerikanerne og den danske regering nægtede at kende noget til disse flyvninger, blev resultatet af sagen skulle undersøges. Resultaterne kommer i morgen, men om vi her i Grønland bliver klogere, er mere end tvivlsomt.

Danmark og Grønland deles om udgifterne til undersøgelsen.