Undersøgelse om atomaffald kan klare 100.000 år på is

750 meter dybe boringer ved randen af den grønlandske indlandsis skal nu give svenske, finske og canadiske myndigheder svar på, om depoter for atomaffald vil kunne klare en istid.
Skrevet af Karsten Sommer
15. juli 2011 07:30

Der er nemlig frygt for, at permafrost skaber så saltholdigt grundvand, at kobbercylindre, der normalt bruges til at opbevare radioaktivt atomaffald, vil blive tæret og derfor lække deres indhold. Det fortæller ingeniøren.dk.

En boring under randen af Indlandsisen skal give mere sikker viden om deponering af affaldet fra kernekraftsværker. De farligste dele af affaldet skal nemlig kunne opbevares sikkert i 100.000 år. Det betyder, at de også skal kunne holde til en eventuel ny istid - uanset om en sådan kommer om nogle få eller mange tusinde år.

Det bedste sted til at undersøge dette er ved randen af Indlandsisen i Grønland. Derfor har svenske, finske og canadiske myndigheder med hjælp fra GEUS -  De Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland - etableret selskabet Greenland Analogue Project - GAP.

I år skal GAP således foretage en 750 meter dyb boring ca. 20 km fra Kangerlussuaq.

Hullet vil begynde i det isfrie område nær randen, hvor den hullede grusvej fra lufthavnen i Kangerlussuaq stopper. Der skal herfra bores skråt ind under isen, så forskerne blandt andet kan undersøge den kemiske sammensætning af grundvandet.

Den danske videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen skal i denne uge besøge projektet under hendes ophold i Grønland, hvor hun også aflægger besøg ved Neem-lejren på Indlandsisen, i selskab med klimaminister Lykke Friis og medlem af Naalakkersuisut, Palle Christiansen.