Umulige forhold for studerende i udlandet

Grønlandske studerende, der har været i udlandet for at dygtiggøre sig, kan stort set ikke vende hjem til Grønland på grund af usmidige regler om tildeling af pladser på børneinstitutioner. Organisationen for grønlandske studerende i Danmark (AVALAK) opfordrer Naalakkersuisut til at ændre reglerne omgående. Download hele indlægget.
Skrevet af Peter Troelsen
24. maj 2012 09:11

Der har længe været snakket om, at de grønlandske studerende, der studerer i udlandet, ikke vender hjem til landet igen for at gøre brug af deres uddannelse. Hvis dette problem skal løses, kræver det smidighed fra det offentliges side og ordentlige forhold til de studerende, der vælger at flytte hjem til Grønland igen.

- Som det ser ud i øjeblikket, har vi først mulighed for at søge institutionspladser til vores børn, når vi er tilmeldt folkeregisteret i Grønland. Det gør det stort set umuligt for os at vende hjem og bruge vores viden til gavn for det grønlandske samfund, fastslår formanden for AVALAK Britt Anne Nielsen.

Med de nuværende regler kan der være op til 2 års ventetid på en plads i daginstitutionerne for børn af studerende i udlandet. Det er under ingen omstændigheder med til at motivere de studerende til at søge hjem igen.

- Studerende i Grønland og enlige forsørgere står under alle omstændigheder først i køen, når der skal uddeles pladser i institutionerne. Vi foreslår, at vi kommer på lige fod med disse grupper. På den måde er der en motivationsfaktor for os til at komme hjem for at arbejde. Når vi forlader det land, vi har studeret i, forlader vi også den dagligdag og det system, vi har fungeret i gennem hele vores uddannelse. Så er det ikke i orden, at der lægges forhindringer i vejen for os derhjemme. Nu må Naalakkersuisut komme på banen med ændringer, siger Britt Anne Nielsen.

Læs hele hendes indlæg ved at klikke på linket forneden.