Ukraines førstedame: Vesten bør opdele ansvar for fredsplan

Hvis de vestlige lande opdeler ansvaret for Ukraines fredsplan, går det hurtigere, siger Olena Zelenska.
Ukraines førstedame, Olena Zelenska, mener, at Vesten har siddet på hænderne, hvad angår våbenleverancer til Ukraine. Det siger hun i et interview i forbindelse med økonomisk topmøde i Davos i Schweiz. Foto © : Arnd Wiegmann/Reuters/Ritzau Scanpix
Skrevet af Ritzau
21. januar 2023 14:34

Hvis den fredsplan, som Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, har fremlagt, skal gennemføres hurtigere, bør det være op til vestlige lande at opdele planens ti punkter blandt sig.

Det er budskabet fra Ukraines førstedame og Zelenskyjs hustru, Olena Zelenska.

Hun udtaler sig i et interview i lørdagsudgaven af den schweiziske avis Neue Zürcher Zeitung i forbindelse med det økonomiske topmøde Verdens Økonomiske Forum (WEF), som holdes i Davos i Schweiz.

Zelenska mener, at Vesten har siddet på hænderne, hvad angår våbenleverancer til Ukraine, og at netop det har kostet menneskeliv og kritisk infrastruktur.

Zelenskyjs plan indebærer blandt andet fødevaresikkerhed, en fredstraktat, udvisning af russiske styrker, sikkerhed omkring ukrainske atomkraftværker og en international straffedomstol, som skal undersøge russiske krigsforbrydelser.

- Den (planen, red.) indeholder også retmæssige krav som for eksempel en international straffedomstol. Og at krigsfanger kan vende tilbage til Ukraine, siger Zelenska.

- Der er en rolle (i planen, red.), som hvert land kan tage ansvar for.

Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, har i cirka to måneder forsøgt at få international opbakning til en fredsplan.

Zelenskyj fremlagde første gang planen på et G7-møde midt i november, og han har siden forsøgt at få verdens mest fremtrædende ledere til at mødes for at diskutere den.

Rusland har samtidig affejet dele af aftalen. Blandt andet fastslår russerne onsdag, at de ikke kommer til at indgå en aftale, der indebærer, at de skal opgive de fire ukrainske regioner, som de har gjort krav på under krigen.