Foto: KNR

ARAJUTSIVIGIT? Ugens store nyheder

Alt fra kommunalpolitik til krimihistorier har fyldt KNRs nyhedsflade i ugen, der snart er gået.

Mandag efterlyste politiet i Qeqqa, Hovedstationen Sisimiut, to mænd, efter et groft røverisk overfald i Sisimiut. Røverne havde truet en taxachafføren på livet og havde stjålet hans kontanter på over 4.000 kr. 

Mandag kunne KNR også fortælle, at Greenland Ventures millioninvestering i Hudson Resources er noget, de udenlandske investorer holder øje med. Det er derfor et godt signal Grønland sender til udenlandske investorer. 

Mandagens store nyhed var ogsa at to Siumuttere anmeldte Kommuneqarfik Sermersooqs borgmester til Tilsynrådet.

Årsagen er det store Siorarsiorfik-projekt i Nuuk, som er stemt igennem med stemmer fra samtlige medlemmer af Siumut i kommunalbestyrelsen. Men nu er stemningen vendt.

Unge mellem 15-24 år er en af de befolkningsgrupper, der hyppigst bliver ramt af tuberkulose, og det vækker bekymring, kunne KNR fortælle tirsdag. Det viser nemlig, at der sker en aktiv smittespredning i befolkningen.

Og fra en trist historie til en mere positiv nyhed. Det går nemlig strygende for fiskeriet med stigende indhandlingsmængder, viser nye tal fra Grønlands Statistik tirsdag.

Kommunalpolitikernes forsøg på at kapre stemmer med løbesedler, bannerreklamer og opslag på Facebook kan i flere tilfælde være skønne spildte kræfter. Der er nemlig traditionelt færre stemmer til kommunalvalg end til Inatsisartut-valg. Fire ud af ti stemmeberettigede bliver hjemme i sofaen, når der er valg. Men kommunal politik berører alle borgere, fortalte de to topkandidater Martha Lund Olsen (S) og Asii Chemnitz Larsen (IA) i den anledning.

Kommunerne vil have offentlige arbejdspladser flyttet fra Nuuk og ud til byer på kysten. Men det kan blive en dyr fornøjelse. Onsdag kunne KNR fortælle, at BDO vurderer, de tre borgmestres ønske om at flytte 600 arbejdspladser fra Nuuk til andre byer, vil koste omkring en halv milliard kroner.

Mens kampen om pladserne i kommunalbestyrelserne raser, så er der samtidig valg til det helt nære demokratiske organ - bygdebestyrelserne. Men det kan være svært for bygdebestyrelserne at få indflydelse på beslutningerne, lyder det fra bygdebestyrelsernes landsforening.

Men der sker også andet end kommunal valgkamp. Torsdag kom det frem at Anders Stenbakken bliver Marketingschef i KNI A/S, når han siger farvel til Visit Greenland 1. august.

Den grønlandske mand, der er mistænkt for mord på Birna Brjánsdóttur, er nu officielt blevet tiltalt for drab. Det skete torsdag. 

Torsdag var generelt en dag fyldt med triste historier, der involverede kriminalitet. Torsdag kunne vi bringe nyheden om en 34-årig mand, der igen er blevet idømt forvaring for flere tilfælde af vold og trusler samt drabsforsøg. Sagen var en ankesag, og landsretten var enig i kredsrettens dom.

Den sidste historie med kriminelle forhold havde dog en mere positiv udgang end de to foregående: To borgere standsede en mand, der gik med flere poser indeholdende beklædningsgenstande, som de to borgere mente stammede fra et indbrud i Pilu Sport i Ilulissat. Det resulterede i, at tyven blev anholdt. 

I ugen der gik forsatte kvottekrigen mellem naalakkersuisoq for fiskeri og organisationerne SIK og GE. Vi har forsøgt at lave en opsummering på de mange udmeldinger her:

Har du endnu ikke helt styr på hvordan økonomien, når delingen af Qaasuitsup Kommunia officielt begynder med valget af de nye overgangsbestyrelser i næste uge, så er her et overblik: 

Det var ugens overblik over de store nyheder fra ugen, der er gået. Tak, fordi du læste med.

Kommentarer