Ufaglærtes kompetencer i fokus

Den grønlandske befolkning har langt mere viden og flere kompetencer, end der står på deres eksamensbeviser. Sådan lyder konklusionen på et pilotprojekt i Kommune Kujalleq.
Kommuneqarfik Sermersuumi artukkerneqarnissaq ernummatigineqarpoq. Foto © : KNR
04. juli 2011 06:45

I det sydgrønlandske pilotprojekt har over 60 personer fået enten afklaret eller vurderet deres faktiske kompetencer. Vurderingerne foretages i brancheskolerne, der i samarbejde med den enkelte ufaglærte person finder ud af, hvilke kurser han eller hun mangler for at kunne fuldføre en uddannelse.

Naalakkersuisoq for Erhverv og Arbejdsmarked Ove Karl Berthelsen siger blandt andet om projektet, at det er en væsentlig fordel både for den enkelte borger, samfundet i almindelighed og virksomhederne i særdeleshed at få kortlagt og anerkendt de skjulte menneskelige ressourcer og samtidig motivere flere ufaglærte til at tage en målrettet uddannelse.

Konkret sker det på den måde, at der efter en afklaring af den ufaglærte persons reelle kompetencer, udarbejdes en personlig målrettet og afkortet uddannelsesplan, der skræddersys efter den enkeltes behov.

Departementet for Erhverv og Arbejdsmarked, der står bag projektet, har planer om at udvide projektet til resten af landet.