Analyse: Udsigt til gnidningsfrit formandsskifte i IA

Efter Sara Olsvigs pludselige exit fra formandsposten i Inuit Ataqatigiit tegner det nu til, at der gnidningsfrit vælges en ny formand i form af Múte Bourup Egede.
Foto © : KNR
22. november 2018 07:18

Med lidt over en uge til den ekstraordinære kongres, er der onsdag formiddag  kommet en formandskandidat på banen.

Múte Bourup Egede er en oplagt kandidat, fordi han har fungerer som organisatorisk næstformand i partiet. Desuden har hans indtil nu formodet største konkurrent til formandsposten - Aqqaluaq B. Egede – for nyligt meldt ud, at han ikke stiller op til posten som formand.

Det er vigtigt for partiet, der har stået uden formand under cirka halvdelen af efterårssamlingen, hvor lufthavnspakken har været det helt store tema.

LÆS OGSÅ Múte B. Egede stiller op som formand for IA

Ved den afsluttende afstemning om lufthavnspakken meldte partiet først ud, at man ville stemme blankt, men alligevel stemte de fleste medlemmer imod lufthavnspakken og to partimedlemmer afstod fra at stemme.

Den tidligere formand Sara Olsvig har haft sit at se til i sensommeren, hvor Partii Naleraq forlod koalition og åbnede op for, at IA kunne gå ind i Kim Kielsens regering.

Der stod Sara Olsvig forrest og tegnede partiet både i forhandlinger med mulige koalitionspartnere og overfor offentligheden samt pressen.

LÆS OGSÅ Aqqaluaq peger på Múte som formand

Hvis der skulle opstå flere lignende situationer - som eksempelvis et nyt sammenbrud i koalitionen eller i sidste ende et valg - må det være vigtigt for IA, at stå samlet om en formand, der kan tegne partiets linje.

Der er endnu ingen ”tunge” modkandidater til Múte Bourup Egede, dermed er der mulighed for at IA får en relativt smidig overgang fra Sara Olsvigs pludselige exit til at have en ny formand, der har bred opbakning i partiet.