Aqqaluk Lynge: Udenrigsområdet skal genovervejes

Skal Grønland have en naalakkersuisoq for udenrigsanliggender, eller skal ansvaret ligge hos Kim Kielsen? Det spørgsmål rejser Aqqaluk Lynge efter de seneste dage uro på udenrigsområdet.
18. maj 2017 16:09

Aqqaluk Lynge er en af grønlandsk mest erfarne politikere indenfor udenrigspolitik. Han er bekymret over Grønlands optræden på den internationale scene i øjeblikket.

Den tidligere formand for ICC mener, det er på tide at se på hele den måde, udenrigsområdet bliver håndteret på i Naalakkersuisut.

- Lad arbejdet med udenrigsanliggender blive undersøgt for, hvem der skal have ansvaret, og om hvorvidt området skal have en naalakkersuisoq for sig selv, siger den tidligere IA-formand.

LÆS OGSÅ Grønland klager over Danmark til FN

Udtalelsen kommer, efter det er kommet frem, at Vittus Qujaukitsoq som naalakkersuisoq for udenrigsanliggender indsendte en klage til FN over Danmark. Uden at have aftalt det med resten af Naalakkersuisut.

Aqqaluk Lynge kalder sagen en rodet omgang, som ikke er i tråd med den praksis, der normalt bør være i den slags sager.

- Nu, hvor formanden for udenrigs- og sikkerhedspolitisk udvalg siger, at de ikke er blevet orienteret om denne sag, så har sagsbehandlingen været meget rodet.

LÆS OGSÅ FN-klage er ikke til gavn for Grønland

Den politiske veteran siger til sidst, at ansvaret i sidste ende ligger hos formanden for Naalakkersuisut, som måske skal overveje officielt at påtage sig ansvaret for udenrigsområdet.

- Uanset hvordan sagbehandlingen gennemføres, så hører det i realiteten under formanden for naalakkersuisuts ansvar at have kontakt med udenlandske stater og den danske stat, siger Aqqaluk Lynge.

Se mere i Qanorooq torsdag aften.

LÆS OGSÅ Justus føler sig forrådt