Udbredt risiko for ludomani

Bingo, lotto og enarmede tyveknægte er populært tidsfordriv. Men for en stor del af befolkningen kan spillelidenskaben tage overhånd. Ny grønlandsk forskning tyder på, at 13 procent af befolkningen i Vestgrønland på et eller andet tidspunkt i deres liv bliver ludomaner.
20. juli 2009 14:49

Det er ph.d.-studerende Christina Viskum Lytken Larsen fra det grønlandske Center for Sundhedsuddannelser, som i øjeblikket undersøger spillevaner her til lands.

13 procent er dog et foreløbigt tal. Det skal her understreges, at Christina Larsens ph.d.-afhandling om pengespil endnu ikke er helt færdig, og at det derfor drejer sig om foreløbige tal. Alligevel er tallet tankevækkende, for ofte er ludomani ikke kun ødelæggende for personen selv, men for hele familien, fortæller Christina Larsen.

- At have en ludoman i familien vil sandsynligvis også have konsekvenser for resten af familien. På den måde er 13 procent meget, fordi mange andre bliver berørt af spille-problemet, siger Christina Larsen.

Afhandlingen er en del af den store befolkningsundersøgelse, der blev gennemført i 2005-2008. Her blev ludomani udvalgt til at blive undersøgt nærmere, blandt andet fordi bingo har så godt fat i befolkningen. Christina Larsens foreløbige resulater viser da også, at netop bingo er det allermest populære spil - efterfulgt af spillemaskiner, lotto, kort- og terningespil.

- Man kan have svært ved at passe sit arbejde, fordi man hele tiden tænker på at spille, og man kan have svært ved at fokusere på sine børn. Så udover at ludomani kan have økonomiske konsekvenser, kan det også gå ud over samværet med familien, siger Christina Larsen.

De foreløbige resulater tyder på, at flere yngre end ældre mennesker spiller. Og oftest er det mændene, der har problemer med spil. Derudover tyder det på, at personer - som er vokset op med alkoholrelaterede problemer - har større risiko for at få spille-problemer.

Christina Larsen håber, at der fremover bliver sat fokus på spil, når der skal kigges nærmere på folkesundheden på lige fod med rygning og alkohol.

- Det kunne være interessant at kigge på, om der i den gruppe, der lider af ludomani, er en sammenhæng med andre misbrugsformer, og hvordan kan der så sættes ind med en samlet strategi, påpeger Christina Larsen.

Christina Viskum Lytken Larsens afhandling er helt færdig om 2 år. Ved den store arktiske sundhedskonference i Yellowknife i Canada tidligere på måneden modtog hun i øvrigt en pris for sin forskning i spillevaner i Grønland. Prisen uddeles af Jens Peder Hart Hansen Memorial Fund. Hvis nogen af jer lyttere selv har erfaringer med ludomani, hører vi meget gerne fra jer - skriv til radioavis@knr.gl.