Tuusi glad for politisk opbakning

Formanden for Nationalgalleriet, Josef Motzfeldt, glæder sig nu til at genoptage arbejdet med at etablere landes første museum dedikeret til grønlandsk kunst.
Foto © : Nils Baum, Bureau for Inatsisartut
Skrevet af Jonas Fievé
14. november 2016 09:57
Versionist Bikki P. Kleist

Den fornyet optimisme er opstået efter, at Inatsisartut i sidste uge netop pålagede Naalakkersuisut, at de skal arbejde for et nationalgalleri i Nuuk.

 - Det er naturligvis en meget stor glæde, som jeg vil dele med de andre bestyrelsesmedlemmer, siger Josef Motzfeldt, som sammen med resten af fondsbestyrelsen i flere år har kæmpet for et nationalgalleri.

Læs også Flertal for nationalgalleri

Fonden blev oprettet tilbage i 2006, og året efter kom de på den grønlandske finanslov for en 4-årig periode, så de kunne udarbejde projektet.

Efter en arkitektkonkurrence blev de nuværende planer for Nationalgalleriet præsenteret for den grønlandske verdenspresse i 2011.

Læs også BIG vandt

Seks nordiske tegnestuer var indbudt til at komme med deres bud, og vinderen blev altså det meget anerkendte arkitektfirma Bjarke Ingels Group.

Læs også Grønlands Nationalgalleri venter på grønt lys

Manglende politisk opbakning

Men efterfølgende savnede Josef Motzfeldt opbakning fra Naalakkersuisut.

- Så længe et nationalgalleriprojekt ikke er godkendt eller har fået grønt lys fra det officielle Grønland, så har det været maget svært at få rejst de nødvendige anlægsmidler.

At Naalakkersuisut skal arbejde for et nationalgalleri betyder dog ikke, at de skal være med til at finansiere byggeriet til omkring 200 millioner kroner.

Men ifølge Josef Motzfeldt bliver arbejdet med skaffe fondsmidler en del lettere af, at Naalakkersuisoq for kultur, Doris Jakobsen, har tilkendegivet, at de vil være med til at betale for driften, hvis museet bliver til virkelighed.

- Det er alfa og omega i realiseringen af vores projekt, at både Selvstyret og hjemkommunen for galleriet er med på banen, siger Josef Motzfeldt til Jonas Fievé.

Hvis alt går efter planen håber de, at Nationalgalleriet kan står klart i 2020.