Tuberkulose er stadigvæk et stort problem i Grønland
Forekomsten i Grønland er desværre meget høj set på verdensplan. Stort set på niveau med et udviklingsland i Afrika, og hvis det antal skal nedbringes kræver det, at man arbejder vedholdende med den TB-strategi, som den nu forhenværende regering sagde god for. Der bruges hvert år 6 – 7 mio. kr. på tuberkulosebekæmpelse og –information rundt omkring i Grønland.
-Vi har stadigvæk store udfordringer med hensyn til tuberkulose her i Grønland. I mange år var det specielt galt i Sydgrønland, men nu er det i området omkring Tasiilaq på østkysten problemerne er størst. Der er flere slags TB-bakterier, resistente, multiresistente og nye former der faktisk ikke kan behandles. Heldigvis er der til dato kun konstateret et enkelt tilfælde af multiresistent tuberkulose i Grønland.
Hver gang der konstateres et nyt tilfælde foreligger der for sundhedsvæsenet et kæmpearbejde med at undersøge familie, venner og nærkontakter for at finde ud af om disse er blevet smittet eller syge, fortæller Sygeplejefaglig konsulent ved Landslægeembedet Thomas Rendal
Verden over postes der hvert år et milliardbeløb i bekæmpelsen af tuberkulose, og selv om man kæmper en hård kamp, så er antallet af tilfælde desværre ikke på vej i den rigtige retning med høj fart. Sygdommen opstår ved indånding af bakterien Mycobacterium Tuberculosis, der oftest sætter sig i lungerne og derfra udvikler sygdommen sig.
-Vi troede vi stort set havde fået styr på sygdommen i firserne, men desværre betød det, at vi slap tøjlerne på det område. Resultatet af det fik vi ganske kort tid efter, hvor sygdommen igen havde fået tag i den grønlandske befolkning. Derfor er det tvingende nødvendigt, at vi er vedholdende med vores arbejde med tuberkulose, som er en dyr sygdom for samfundet og i sin yderste konsekvens kan være dødelig.
Den 24 marts hvert år er ”World TB Day”, en dag som bruges verden over til at opnå samfundsfokus på tuberkulose. Netop samfundsfokus er absolut nødvendigt for at opnå fremskridt i tuberkulose-bekæmpelsen. Intet sundhedsvæsen kan klare opgaven alene,fastslår Thomas Rendal overfor knr.gl