Truslen om russisk indblanding i folketingsvalget er lille

Folketingsvalget er ikke umiddelbart i fare for russisk indblanding, vurderer Forsvarets Efterretningstjeneste.
15. april 2019 10:06

Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) vurderer, at det er "mindre sandsynligt", at Rusland vil forsøge at påvirke folketingsvalget og europaparlamentsvalget i Danmark.

Det skriver FE i en netop fremlagt trusselsvurdering.

Samtidig skriver efterretningstjenesten dog også, at Rusland vurderes at have evnerne til at lave kampagner for at påvirke folketingsvalget med kort varsel.

- Selv om vi aktuelt vurderer det for mindre sandsynligt, at vi under det danske folketingsvalg kommer til at se en fuldt udrullet russisk påvirkningsoperation, så er det en trussel, som vi skal tage alvorligt og være klar til - også i Danmark, skriver FE-chef Lars Findsen i en udtalelse.

LÆS OGSÅ Grønland er truet af internetspionage

FE vurderer, at Rusland har for lidt at vinde ved at blande sig i den danske valgkamp i forhold til den skade, det kan gøre på Ruslands eget omdømme.

Omvendt vurderer FE, at der generelt er en stor trussel mod europaparlamentsvalget i en række lande, "som Rusland prioriterer højere end Danmark", lyder vurderingen.

Da de to valg kan risikere at ligge på samme dag, vurderer FE, at Danmark kan blive berørt af kampagner rettet mod eksempelvis franske og tyske vælgere.

LÆS OGSÅ Rusland afviser nye anklager om at blande sig i USA's valg

Valget til Europa-Parlamentet skal afholdes søndag 26. maj. Folketingsvalget skal senest være afholdt 17. juni.

Under det amerikanske præsidentvalg i 2016 gennemførte Rusland målrettede kampagner mod forskellige dele af befolkningen og det politiske spektrum.