Med 99 procent af stemmerne talt op har Carla Sands fået 5,7 procent af stemmerne. Det viser tal fra det amerikanske medie NPR.Foto: Hannah Beier/Reuters/Ritzau Scanpix

Trumps ambassadør i Danmark misser plads i Senatet i USA

Den tidligere ambassadør i Danmark Carla Sands står til knap seks procent af stemmerne ved primærvalg.

Den tidligere amerikanske ambassadør i Danmark Carla Sands må se sig slået ved primærvalg i delstaten Pennsylvania.

Her stillede Carla Sands op for at blive valgt til Senatet for Republikanerne.

Med 99 procent af stemmerne talt op har Carla Sands fået 5,7 procent af stemmerne. Det viser tal fra det amerikanske medie NPR.

Dermed ser det ikke ud til, at hun ikke bliver valgt.

Der er med knap seks procent af stemmerne lang vej op til Sands' tre republikanske partifæller Dave McCormick, Mehmet Oz og Kathy Barnette, der står til henholdsvis 31,4 procent, 31,2 procent og 24,4 procent af stemmerne.

Det er ikke endegyldigt afgjort, hvem af de tre der skal afløse Pennsylvanias nuværende republikanske senator, Pat Toomey, der ikke genopstiller ved midtvejsvalget i år.

Under valgkampen blev den tidligere ambassadør blandt andet spurgt om, hvad hun synes om hendes tidligere chef Donald Trumps idé om at købe Grønland i 2019.

- Trump var den tredje præsident til at komme med det forslag, og jeg tænkte, at det var en fantastisk idé. Han er en fyr, der laver aftaler.

- Og nu ved vi, at Danmark ikke har råd til at udvikle eller forsvare Grønland, sagde hun.

LÆS OGSÅ Carla Sands: Trumps idé om at købe Grønland var fantastisk

Midtvejsvalget i Pennsylvania i november er et af de valg rundt om i USA, der kan være med til at afgøre magtbalancen i USA's Senat, hvor Demokraterne lige nu har flertal med kun et mandat.

Til midtvejsvalget er en tredjedel af Senatet og alle medlemmer af Repræsentanternes Hus på valg.

Senatet er for tiden delt ligeligt mellem Demokraterne og Republikanerne med 50 sæder til hver. Men Joe Bidens vicepræsident, Kamala Harris, har den afgørende stemme ved stemmelighed.

Med et flertal i Repræsentanternes Hus har hans parti derfor magten over begge kamre og nemmere ved at få vedtaget nye love.

Men det kan nemt ændre sig, hvis meningsmålingernes spådomme om dårlige resultater for Demokraterne bliver til virkelighed ved valget.

Republikanske Carla Sands tiltrådte som USA's ambassadør i Danmark under i december 2017 under den daværende præsident, Donald Trump.

Hun forlod posten som ambassadør i Danmark i januar 2021, da Joe Biden blev præsident.

Blandt hendes mærkesager ved primærvalget var arbejdspladser i Pennsylvania og børn og unges adgang til uddannelse.Giv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl