Præsident Trump underskrev ordren ved en ceremoni i Det Hvide Hus i november. Han havde inviteret indianerledere med til ceremonien, men ingen inuit. ArkivfotoFoto: Ansgar Walk, via Wikimedia Commons

Trump starter undersøgelse af myrdede oprindelige folks kvinder

Præsident Trump har underskrevet ordre om at oprette en special komite, der skal se på de mange sager med myrdede og forsvundne oprindelige folks kvinder I USA.

Den nye komite skal ledes af justitsminister William Barr, og den er et resultat af pres både fra amerikanske indianer- og inuit-kvinder.

Til at begynde med vil den specielle komite udvikle retningslinjer for, hvordan sagerne om de forsvundne eller myrdede kvinder skal undersøges.

LÆS OGSÅ USA vil stoppe volden mod kvinder fra oprindelige folk

Det er ikke som i Canada en undersøgelseskommission, der faktisk rejser rundt og hører udsagn fra kvinder. Det er mere en komite på embedsmandsniveau, der skal redegøre for, hvordan situationen kan undersøges.

Det nationale justitsinstitut i USA anslår, at over 1,5 millioner oprindelige folks kvinder har været udsat for vold - blandt andet seksuel vold. Instituttet anslår også, at oprindelige folks kvinder bliver myrdet 10 gange så ofte som andre kvinder.

Præsident Trump underskrev ordren ved en ceremoni i Det Hvide Hus i november. Han havde inviteret indianerledere med til ceremonien, men der deltog ingen inuit.

LÆS OGSÅ Længe ventet rapport om myrdede kvinder er klar

Siden da har lokale grupper udviklet deres egne initiativer. BBC viste i denne uge en samling inuit-kvinder i Kotzebue Alaska, der på eget initiativ mødtes for at høre om de lokale sager og muligvis gøre noget ved det.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt