Trillinger født i Nuuk: Det er første gang i 10 år

Sidste uge fik parret Paninnguaq Larsen og Emil Mathiassen trillinger. De bor i bygden Kitsissuarsuit og fødte i Dronning Ingrids Hospital.
- Vi anede ikke, hvad vi skulle gøre, men det er dejligt, siger den nybagte mor til tre, Paninnguaq Larsen. Foto © : Andreas Poulsen / KNR
Skrevet af Andreas Poulsen
26. oktober 2021 08:55

- Da vi besluttede os for at få børn, havde vi naturligvis kun forventet ét barn, siger moderen Paninnguaq Larsen.

Tirsdag sidste uge fik parret Paninnguaq Larsen og Emil Mathiassen nemlig trillinger.

De bor i bygden Kitsissuarsuit nær Aasiaat. Det var også i Aasiaat at de to fik den store overraskelse, under en scanning den. 17 maj. 

- Vi fik først at vide, at jeg var gravid med tvillinger og vi blev meget forskrækkede. Jeg kunne heller ikke holde tårerne tilbage.

Vi anede ikke, hvad vi skulle gøre, men det er dejligt, siger den nybagte mor til tre, Paninnguaq Larsen.

Emil Mathiassen er stadig ikke kommet sig over chokket efter nyheden om, at han skulle være far til trillinger.

- Jeg blev selvfølgelig forskrækket og det var ikke rigtig til at tro, selv den dag i dag. Jeg har svært ved at forklare mine følelser, fordi det er så dejligt. Det er også lidt noget andet, fordi vi slet ikke havde forventet det, siger den nybagte far, Emil Mathiassen.

Graviditet uden store komplikationer

At bo i en bygd og være gravid kan være noget andet end at være gravid og bo et sted med adgang til sygehusvæsenet.

Der kan være risici forbundet for fostrene at være tre stykker i mors mave og selvom Paninnguaq Larsen og Emil Mathiassen blev kontaktet af sundhedsvæsenet om, at der kunne være konsekvenser, besluttede de at beholde alle tre børn.

- Det var selvfølgelig hårdt at blive ringet op gang på gang om, at ét af børnene kunne dø, at det kunne have et handicap og de tilbød, at jeg kunne få et af dem fjernet. Men jeg sagde, nej vi beholder dem alle, siger Paninnguaq Larsen.

Hendes graviditet forløb heldigvis uden de store komplikationer, men fordi der skulle holdes ekstra godt øje med de tre små, tog hun i god tid til Nuuk, hvor hun skulle føde. 

Og før tid - i uge 31, skulle Paninnguaq Larsen pludselig føde. Hendes kæreste var på fisketur i Qeqertat ved Ilulissat.

Han blev omgående fløjet til Nuuk og dagen efter kom trillingerne til verden ved et kejsersnit.

Parret fik første at vide, at de ventede tre drenge - så blev det til to piger og en dreng, og de aftalte, at faderen skulle finde på navne til drengen og moderen til pigerne.

Men så blev trillingerne født. Ud kom to drenge og en pige, så nu har et af børnene ikke noget navn.