Tre uger sat af til hashsag

En af de større sager om hashsmugling, hvidvaskning af hashpenge samt vold og trusler begyndte mandag. Syv personer i alderen 25 til 38 år står tiltalt og risikerer op til fem år i anstalten, hvis det står til anklageren.

Omkring 40 personer var mødt op i en tætpakket retssal 3, mandag klokken 9 i Sermersooq Kredsret.

Retssagen, der især handler om syv personers medvirken til at smugle mellem 27 og 63 kilo hash til Grønland i perioden 2015-2017, ventes at vare frem til 9. maj, oplyste retsformanden, kredsdommer Johanne Thorup Banke, der havde tre domsmænd ved sin side.

Udover de syv tiltalte (en kvinde og seks mænd i alderen fra 25-38 år) og deres forsvarere, i alt 14 personer, var der fire betjente klædt i skudsikre veste, samt familiemedlemmer og elever fra anklagemyndigheden på tilhørerbænkene.

Det tog senioranklager Tobias Berg, der sad med to medanklagere ved sin side, omkring tre kvarter at læse det omfangsrige anklageskrift.

Flest nægtelser til anklagerne

I alt drejer det sig om 16 forhold, hvoraf de tre første forhold især handler om at smugle eller forsøge at smugle hash med henblik på at sælge det videre i perioden 2015-2017. Alle tiltalte nægtede sig her skyldige.

LÆS OGSÅ Tiltalte brugte stillinger hos TELE-POST til at smugle hash

Det samme gjaldt for de fleste øvrige anklager med enkelte undtagelser. For eksempel erkendte en af de anklagede delvist at have fremsat trusler, der var egnet til at frygte for modtagerens liv. En anden tiltalt erkendte ligeledes at have været i besiddelse under et gram hash til eget brug. En tredje tiltalt erkendte delvist at haft 276 gram hash og syv ecstasy-piller i besiddelse med henblik på videresalg.

Anklagemyndigheden kræver ikke under tre år til den kvindelige tiltalte samt ikke under fem år til fem af de tiltalte. Påstanden til anklagerne for den sjette tiltalte mand ville anklagemyndigheden vente med til senere.

Powerpoint med beviser

Tobias Berg tog mandag formiddag hul på bevisførelsen. Det skete ved hjælp af en powerpoint-præsentation, hvor de tilstedeværende blandt andet hørte politiets aflytninger af samtaler på telefoner, som mentes at tilhøre de anklagede. Desuden blev der vist fotos af konfiskerede postpakker, der indeholdt hash.

LÆS OGSÅ Kilovis af hash blev sendt med pakkepost

Ifølge anklagemyndigheden blev hashen smuglet ind i Grønland via forskellige posthuse i København i pakker adresseret til for eksempel Visit Greenland og enkeltpersoner. Dog nåede pakkerne aldrig frem til adressaten, fordi de blev opsnuppet af to tiltalte, som arbejdede i TELE-POST.

Retssagen fortsætter frem til 9. maj.

LÆS OGSÅ Tiltalte i stor hashsag tjente millioner

 

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt