Tre tiltag fik afgørende betydning for Air Greenlands resultater i 2020

Mens mange af verdens luftfartsselskaber blev slugt af underskudsgivende sky i coronaåret 2020, så lykkedes det Air Greenland at flyve ud af året med et overskud på 30,6 millioner kroner. Direktøren har tre grunde til den udvikling.
De internationale flyvninger fylder omkring 25 procent af Air Grenlands indtjening.
Skrevet af Mathies Hvid Toft
14. juni 2021 05:35

En usædvanlig bedrift, der skyldes specielt tre forhold, forklarer Air Greenlands direktør siden februar 2018, Jacob Nitter Sørensen, til KNR.

- Vi har forretningsområder, der er helt uafhængige af pandemien og ikke har været ramt af restriktioner. Det er for eksempel post, fragt, til en vis grad indenrigsflyvning, search and rescue og servicekontrakter med Selvstyret, siger han og uddyber:

- Nummer to er, at vi lavede en kapacitetstilpasning sidste år, hvor vi skar indtil benet i forhold til vores ressourcer og kapacitet. Det har sparet os rigtig meget i omkostninger.

 

Foto © : Air Greenland

I 2022 håber Jacob Nitter Sørensen, at Air Greenland er oppe i fulde omdrejninger.

Direktøren henviser til en stor fyringsrunde i maj sidste år, hvor hver sjette stilling i selskabet blev sparet væk. I alt var der 93 færre ansatte ved udgangen i 2020 end året før.

LÆS OGSÅ Air Greenland lander overskud på 30,6 millioner 

- Den sidste del er, at vi har haft et godt samarbejde med Selvstyret. For at bibeholde en infrastruktur i Grønland har de købt flyvetimer hos Air Greenland sidste år. Det har selvfølgelig kompensere for noget af det omsætningstab, som vi så ind i, siger Jacob Nitter Sørensen videre.

Fyringsrunden og aftalen med Selvstyret har samlet afværget, at Air Greenland endte med højt tocifret millionunderskud. Og selvom Air Greenland landede i plus, var resultatet stadig 58 millioner kroner dårligere end i 2019.

Usædvanligt år rammer billetpriser

En del af Selvstyrets aftale med Air Greenland var flyvninger mellem Danmark og Grønland, så samfundskritisk personale fortsat kunne rejse mellem de to lande.

Det har dog ikke været økonomisk bæredygtige flyvninger, da der simpelthen har været for få ombord. Derfor har Air Greenland valgt at skrue billetpriserne et nøk op.

LÆS OGSÅ Air Greenland fik kappet luftvejene: Som at få en mavepuster

- Det har været en balancering af, at det skulle være muligt at flyve frem og tilbage, men at det også skal give økonomisk mening. Vi kommer tilbage på sporet så snart, at markedet normaliserer sig, og efterspørgslen vender tilbage, når restriktionerne bliver ophævet, lyder det fra direktøren.

- Så Air Greenland kommer ikke fremadrettet til at hæve priserne. Tværtimod har vi i mange år arbejdet på at få priserne ned, og det kommer vi til at blive ved med, tilføjer han.

Forventer nyt plus i 2021

Da coronaen ramte verden i marts sidste år var det ledelsens første forventning, at krisen ville vare omkring tre måneder. Mere end et år efter holder hårde restriktioner stadig store dele af verdens luftfart i et jerngreb. Det gælder også Air Greenlands internationale flyvninger.

Derfor vil 2021 bære præg af et presset marked og færre passagerer end før coronapandemien. I regnskabet fremgår det, at ledelsen i Air Greenland forventer et overskud på mellem 30 og 40 millioner kroner før skat.

LÆS OGSÅ Peter Grønvold forlader også bestyrelsen i Air Greenland

- Forudsætningerne for vores forventninger var, at vi havde en fuld højsæson, men det ser ikke ud til at lykkes. Derfor kommer vi omsætningsmæssigt nok til at levere dårligere, end vi forventede, siger Jacob Nitter Sørensen og uddyber:

- Til gengæld er det nu, at vi får fuld effekt af vores kapacitetstilpasning, og derfor henter vi også mere på omkostningssiden, end vi havde forventet, og derfor regner vi med, at vi ender nogenlunde i det niveau (30 - 40 millioner kroner før skat red.).