Tre for og en imod: Det synes folk om alkoholforbuddet

De fleste af dem, vi mødte, synes det er på sin plads med et forbud mod alkoholsalg. Det kan være med til at bremse smittespredningen af covid-19, mener de.
Josepha Lauth Thomsen synes overhovedet ikke, at et forbud er en god idé. Foto © : hansigne Broberg/KNR
26. januar 2022 14:41

Så fandt Naalakkersuisut endnu et stort skjold frem mod corona:

Meget sent i går aftes blev det meddelt på naalakkersuisut.gl, at der fra midnat er forbud mod salg af alkohol i tre kommuner. 

Til og med 1. februar gælder forbuddet i Qeqqata Kommunia. Til og med 9. februar gælder forbuddet i Kommuneqarfik Sermersooq og Kommune Kujalleq. 

Meddelelsen blev publiceret halvanden time før, forbuddet trådte i kraft. 

Og hvordan bliver det så lige modtaget i Nuuk Center?

 

Foto © : Hansigne Broberg/KNR

Susie Lyberth, 45, socialarbejder.

- Jeg synes, det er på sin plads, at der er midlertidigt stop for salget af alkohol. Forstået på den måde at der lige nu er mange både voksne og børn, der bliver ramt af den ukontrollable smittespredning af covid-19. Derfor synes jeg, at det er på sin plads, siger Susie Lyberth.

Det er ikke alene Susie Lyberth, der støtter forbuddet. Nicolai Geisler mener også, at det kan være et våben mod yderligere smittespredning.

 

Foto © : Hansigne Broberg/KNR

Nicolai Geisler, 69, pensionist.

- Hvis forbuddet kan begrænse smitten, synes jeg det er i orden. Når folk er påvirkede, har de det med at glemme, at der er smittespredning og kommer for tæt på hinanden. Derfor synes jeg, det er ok, siger Nicolai Geisler.

 

Foto © : hansigne Broberg/KNR

 

34-årige Josepha Lauth Thomsen, der er manager på Hotel Aurora, er slet ikke enig.

- Jeg synes ikke, at det giver nogen mening. Det har været åbent indtil nu, og i Danmark og i Færøerne åbner de op. Og det med at de har fjernet PCR-testen for indrejsende... jeg kan slet ikke se, hvad lukning af alkohol så skal gøre godt for. Hvad er meningen? Hvorfor er det ikke kommet tidligere? Hvorfor kommer det nu, hvor andre er begyndt at åbne?

Hvis det var op til dig, ville du så bare blive ved med at sælge alkohol?

- Jeg ville blive ved med at sælge det. Jeg synes, det kommer på et underligt tidspunkt, for var det kommet tidligere, havde det givet mening. Nu hvor de har fjernet PCR-testen for indrejsende, så kan ikke se, hvorfor det skal lukke. For jeg tror ikke, at det er dét, der gør, at vi får corona, siger Josepha Lauth Thomsen.

 

Foto © : Hansigne Broberg/KNR

Flemming Enequist, der til dagligt arbejder som konsulent og er 60 år, er ganske tilfreds med forbuddet.

Restriktioner i Grønland - helt kort
 
  • I hele landet skal du vise coronapas på offentlige steder. Det er restauranter, barer, værtshuse, musser, biografer og så videre.  
Du skal have mundbind på, når du 
  • Er i lokaler med offentlig adgang (butikker, kirker, biblioteker, restauranter og så videre).
  • Når de kører i bus og taxa.

 

  • Restauranter, barer og værtshuse må kun lukke halvdelen af det antal gæster ind, som lokalet er godkendt til
     
  • Frem til 1. februar lukker alle steder, hvor der serveres alkohol, klokken 22. 
     
  • Hvis du er over 15 år og uvaccineret, har du ikek adgang til biblioteker, biografer, værtshuse, restauranter og andre steder med offentlig adgang. Det gælder ikke butikker og offentlig transport. Du skal kunen vise et bevis for at være immun for at få adgang. 


Rejser fra Danmark

  • Fra 26. januar skal du ikke længere vise en negativ test ved checkin i Kastrup. Testkravet ved indrejse fra Danmark bliver simpelthen droppet. 

- Det midlertidige salg af akohol er ikke noget problem for mig. Det er også vigtigt, at folk slapper af under smittespredningen. Modsat ville vi overbelaste sundhedsvæsenet, hvis vi var for mange, der havde behov for hjælp på én gang, siger Flemming Enequist.

Ifølge Naalakkersuisut er argunmentet for det midlertidige forbud, at "der er sket en stigning i antallet af hjemmefester, siden restauranter og værtshuse begyndte at lukke klokken 22. Denne negative udvikling i forbruget af alkohol i hjemmet rammer ikke alene børn og familielivet, men medfører også en øget risiko for spredning af covid-19. Derfor medfører festerne ofte en betydelig ressourcemæssig belastning på sundhedsvæsenet og politiet, som er i direkte relateret til en alt for høj indtagelse af alkohol."

Meddelesen om det midlertidige forbud landede på samme dag, hvor Naalakkersuisut igen strammede grebet om restriktioner i Grønland.

Alle i hele landet nu skal vise coronapas og bruge mundbind på steder med offentlig adgang.

De restriktioner gælder fra 26. januar og frem til 14. februar.