Trawler-hovmester: Digitalt valg vil fremme min følelse som medborger

To besætningsmedlemmer, der arbejder på trawlere, er glade for udsigten til at kunne stemme digitalt, hvis et nyt forslag fra Naalakkersuisut bliver vedtaget.
Naalakkersuisuts forslag skal blandt andet hjælpe folk, der ikke er hjemme på valgdagen til at stemme på traditionel vis. Foto © : Royal Greenland
Skrevet af Virna Kromann
12. januar 2020 12:21

Naalakkersuisut vil indføre muligheden for at stemme digitalt til valg.

Hvis forslaget gennemføres, bliver det nemmere for folk at stemme, hvis de for eksempel er ude at fiske på en trawler, hvor de kan være væk hjemmefra i længere tid.

Og det forslag bliver taget rigtig godt imod af Kristian Iversen, der vant til at være væk fra sit hjem i lange perioder for at arbejde:

LÆS OGSÅ Naalakkersuisut vil indføre digitale brevstemmer til valg

- Det er en rigtig god ide. Der er meget travlt på en trawler, og det er ikke alle, der når at stemme. Det ville gavne, hvis man kunne følge valget og stemme via sit NemID. Vi lytter jo meget til radioen og følger med der, siger Kristian Iversen, der er skibsmontør fra Narsarmijit. 

Kristian Iversen vil være gerne kunne stemme digitalt, hvis der er valg mens han er bortrejst i forbindelse med sit arbejde.

Og det er netop en del af hensigten med lovforslaget fra Naalakkersuisut, at det skal gavne besætningsmedlemmer på trawlere.

Hovmester: Besætning ærgrer sig over ikke at stemme

Hermann Møller er hovmester på trawleren Svend C, og han synes også, forslaget er en god idé:

- Hvis man kan benytte sit NemID til at stemme, vil det fremme min følelse af at være medborger. Jeg har da flere gange hørt besætningsmedlemmer, som ærgrer sig over ikke at kunne stemme. Især når vores fag bliver nævnt af kandidaterne, siger Hermann Møller, der er hovmester på trawleren, Svend C.

Foto © : KNR
Hermann Møller synes forslaget om at kunne stemme digitalt er en god idé.

Fiskere på trawlere og andre, der ikke er hjemme, når der er valg, kan ellers brevstemme forud for valgene. Men når fiskere sejler i længere perioder, er det ikke altid, at det lykkes at brevstemme, fortæller Hermann Møller.

Digitale stemmer kan blive afgivet i 2022

De kan heller ikke altid følge med i valgdebatter, og derfor tager de godt imod forslaget om digitale brevstemmer.

- Det er en udfordring, fordi brevstemmerne kan tage lang tid om at ankomme, men med en digital stemme vil det jo komme frem med det samme, siger Kristian Iversen.

LÆS OGSÅ Valgforsker: Digitale brevstemmer udfordrer stemmehemmelighed

Hermann Møller mener også, at der vil være flere vælgere, der stemmer, hvis lovforslaget gennemføres.

- Det er normalt, at farvandsfiskere ikke stemmer. Det har jeg oplevet flere gange, siger han.

Naalakkersuisuts lovforslag er nu i høring. Bliver forslaget vedtaget, kan vælgere stemme til valg i 2022 hjemmefra ved at bruge en computer og NemID.