Transparency Greenland undrer sig over manglende gennemsigtighed i benzinkort-sag

Hos Transparency Greenland har man kun hovedrysten tilovers for den måde grønlandske politikere indtil videre har håndteret sagen om naalakkersuisoq Doris J. Jensens benzinkort.
Skrevet af Mette Wallach
16. oktober 2018 07:55

Det kan overvejes at fastsætte nærmere rammer for brug af optankningskort.

Sådan lyder en af konklussionerne i den Deloitte-redegørelse, som daværende naalakkersuisoq for Uddannelse, Kultur, Forskning og Kirke, Doris J. Jensen, selv bestilte vedrørende misbrug af et benzinkort, der var blevet udleveret til hende. 

KNR har fået aktindsigt i redegørelsen, og Anita Hoffer, der er bestyrelsesformand i Transparency Greenland, er blevet præsenteret for redegørelsens resultater. Hun mener også, at der bør fastsættes klarere regler for brug af benzinkort og lignende.

 - Diffuse regler bliver et eksempel på, at vi har et sårbart system, og et sårbart system giver mulighed for misbrug. Og her må vi spørge os selv, hvad vi kan lære af denne sag. For hvis reglerne ikke er klare, må vi gøre dem klare. Så ingen er i tvivl om, hvad vi må bruge kortet til, og hvad vi ikke må bruge kortet til, siger Anita Hoffer.

LÆS OGSÅ Naalakkersuisut-benzinkort blev misbrugt til optankning af båd

Manglende reaktion fra politikernes side
Deloitte-redegørelsen var færdig i november 2017. Og Anita Hoffer undrer sig derfor over politikernes manglende reaktion og dermed gennemsigtighed i sagen.

- Man opdager nogle gange huller i ens system. Dem må man lukke og så fortælle offentligheden, hvordan man lukker de huller. Og det er jo fair nok, siger Anita Hoffer og fortsætter:

- De kunne f.eks. have været åbne omkring, at vi har opdaget, at vores regler er uklare, og derfor er der sket det her misbrug. Det som vil vi gøre for, at det ikke skal ske igen er følgende, foreslår Anita Hoffer og påpeger, at det er bedre at være transparent og proaktiv, i stedet for at være reaktiv og blive afsløret: 

- Og jeg har svært ved at forstå, hvorfor man ikke har være mere transparent i denne sag, siger hun.

LÆS OGSÅ Demokraterne venter i benzinkort-sagen