Trang til løsrivelse spreder sig i flere byer og bygder

Løsrivelsestrangen blandt befolkningen er udtalt i fire ud af landets fem kommuner.
Stemmer i byer og bygder i fire ud af landets fem kommuner ønsker at blive splittet fra de nuværende kommuner. Foto © : KNR
23. september 2024 15:15

Kommunernes opdelinger har været en diskussion, nærmest siden 2009, hvor landet gik fra 18 til fem af slagsen. 

Og de seneste år er debatten taget til. Derfor bestilte naalakkersuisut sidste år en evaluering af strukturerne i de fem kommuner, og den er nu endelig klar, og konklusionen er klar

‘Borgernes tilfredshed med kommunalbestyrelsernes arbejde og kontakt med borgerne er lav’, står der. Og det er over hele landet.

Selvom det er en nedslående konklusion, kommer det ikke rigtigt bag på hverken Palle Jeremiassen (uden for parti) eller Ane Hansen (IA), der er borgmester i henholdsvis Avannaata Kommunia og Kommune Qeqertalik.

- Der er nogle overraskelser, men også noget, jeg havde forventet, siger Ane Hansen.

- Resultaterne kommer ikke som en overraskelse. De bekræfter blot, hvad vi har sagt i lang tid, siger Palle Jerimiassen, efter han har set rapporten.

Borgerne har ret

Faktisk giver Palle Jerimiassen borgerne ret i deres kritik, der kommer til udtryk i rapporten.

- Borgerne er utilfredse med den manglende medbestemmelse, de har og den service, de modtager, så jeg er ikke overrasket, for det er sandt, og sådan er det, siger han.

Som en løsning på problemet vil  Avannaata Kommunia gerne splittes op, og derfor er de allerede begyndt at informere borgerne om, hvad det vil betyde, selvom evalueringen ikke officielt er udkommet.

- Naalakkersuisut sagde så sent som i sidste uge, at vi skal have et strukturudvalg, hvis vi vil tage det næste skridt. Det ser jeg som en forsinkelse af arbejdet, siger Palle Jerimiassen.

Har gavnet Kommunia Qeqertalik

En kommune med erfaring i at blive splittet er netop Kommune Qeqertalik, hvor Ane Hansen er borgmester. Hun lægger ikke skjul på, at det har været en gevinst for kommunen at blive skilt fra Qaasuitsup Kommunia, der tidligere bestod af netop Kommune Qeqertalik og Avannaata Kommunia.

- Efter splittelsen fra Qaasuitsup Kommunia har vi arbejdet på at sikre ens vilkår for både byer og bygder. Det har været en tung opgave, men fordi vi har været beslutsomme, har vi taget skridt fremad, selvom det har været svært, siger hun.

Derfor er det også den eneste kommune i hele landet, der ikke ønsker at blive opdelt. Og selvom det ifølge Ane Hansen har været gavnligt for Kommune Qeqertalik at blive en selvstændig kommune, opfordrer borgmesteren til, at de andre kommuner tænker sig godt om, inden de kaster sig ud i projektet.

- Jeg synes, det er vigtigt at overveje nøje, især med hensyn til befolkningstallet og de økonomiske indtægter.