Tomme hylder i Illoqqortoormiut

Der er nu hverken brød, franskbrød, mel, pålæg eller andre dagligvarer i Illoqqortoormiuts Pilersuisoq-butik.
31. juli 2012 10:24

Men forbrugerne i den østgrønlandske by må væbne sig med tålmodighed.
Forsyningsskibet kommer nemlig første til Illoqqortoormiut den 8. august og fylder butikshylderne med friske varer.

Forbrugerne er derfor stærkt utilfredse. En af dem er medlem af Inatsisartut, Juliane Henningsen.

- Det føles jo rigtig tomt, at komme ind byens butik og opdage at man ikke kan købe rugbrød, franskbrød og mel. Man får dårlig smag i munden når man tænker, at det er meget udbredt i Grønland. Vi har mange bygder. Vi har som samfund et ansvar for at tilbyde bedre vilkår til yderdistrikter. Det synes jeg man skal erkende og stå ved, siger Juliane Henningsen til KNR.

Købmand i Pilersuisoqs butik i Illoqqortoormiut, Poul Biilmann, fortæller, at der hvert år på denne tid er vareknaphed, og at skibet, der skal fylde hylderne i byens butik først ankommer til byen i næste uge.

Air Iceland, som beflyver Østgrønland prioriterer turister, der skal til Kulusuk, så der ikke har været friske varer i de sidste tre uger.

- Problemet er jo, når det er dagligvarer som mel og brød bliver udsolgt, så bliver vi nødt til, at gøre noget ekstraordinært for at få nye forsynuinger. Så bliver det ikke bedre af, at vores varer bliver efterladt på Island, fordi de prioriterer passagerer før vores varer, siger Poul Biilmann.

Turismen i Østgrønland er også årsag til at varerne udgår hurtigere, når der for eksempel ankommer 200 turister til byen.

Muligheden for at chartre fly har også været med i overvejelserne.

- I betragning af de flyvarer, som ankommer til for eksempel Illoqqortoormiut relativt er dyrere, i forhold til vestkystens dagligvarepriser. Så kan det medføre endnu højere priser, hvis vi chartrer et fly, siger Pilersuisoqs kædedirektør, Frederik Olsen til KNR.

Det vil altså sige, at borgerne i Illoqqortoormiut ikke skal regne med friske varer før den 8. august, hvor forsyningsskibet forventes ankommet.