Tjele Efterskole er blevet den foretrukne

Med 25 grønlandske elever er Tjele Efterskole blevet den foretrukne efterskole i Danmark blandt grønlandske unge. Det er især sportsgrenene BMX og bordtennis, der trækker.
Skrevet af Martine Lind Krebs
02. maj 2013 16:35

Tjele Efterskole har haft grønlandske elever i en årrække, men tidligere var det mellem 2 og 6 på hver årgang. Sidste år rundede skolen 10. I år går der 25 grønlandske unge på skolen, og til næste år må der sandsynligvis oprettes venteliste, da mere end 30 har vist interesse.

Det er blandt andet skolens BMX-linje, der trækker mange unge grønlændere til skolen – især fra BMX-højborgen Sisimiut.

En af BMX-kørerne er Karl Geisler Clasen fra Nuuk:

- Det er noget vigtigt for mig at køre BMX. Der er nogle folk, der ser det som en leg, men det er forkert. Det er vores passion. Det er en drøm, siger han.

Ifølge efterskolens lærere er de grønlandske BMX-kørere ekstra frygtløse. Det gør dem både til skolens bedste, men koster også nogle ekstra ture på skadestuen. Så mange, at Falck netop har valgt at hæve prisen for skolens abonnement.

- De kommer meget til skade, selv om vi har strikse regler for det sikkerhedsudstyr, man skal køre med. Men man er meget grænsesøgende i BMX-sporten, så de kommer da til at slå sig, medgiver Tommy Jørgensen, som er lærer på skolen.

En anden af skolens linjer er bordtennislinjen, og her går nogle af Grønlands bedste bordtennisspillere. En af dem er Aka Mark Møller.

- Jeg gider ikke skolearbejdet lige nu, men jeg spiller rigtig meget bordtennis og træner meget. Når jeg spiller, har jeg det rigtigt sjovt og glemmer alt dårligt. Jeg bliver rigtig glad, når jeg spiller, siger han.

Ved GM i Påsken tog bordtenniseleverne fra Tjele Efterskole ikke mindre end 15 medaljer. Også i de danske rækker klarer de sig godt. I marts blev Nukannguaq Søholm nummer 11 i rækken af de bedste U21-damespillere i Danmark.

- De har klaret sig super. Det grønlandske landshold hidtil har faktisk primært været efterskoleelever, mange af dem herfra.  Og i år har jeg også en af spillerne fra efterskolen, som er gået ind på dameseniorlandsholdet, så det er en god ting for dem at komme til Danmark og komme ud og få noget kamperfaring, siger Tommy Jørgensen, som foruden at være lærer på skolen også er Grønlands landsholdstræner i bordtennis.

Det er et opgør med fortiden, at Tjele Efterskole tager imod så mange grønlandske elever. Hvor man tidligere ikke ville lade eleverne tale grønlandsk på skolen for at sikre så god en integration med de danske elever som muligt, så er stilen nu lagt om.

- Vi oplever nu, at folk lærer langt mere dansk på efterskolen. Og det tillægger jeg 100 procent det, at de føler sig trygge, for når man føler sig tryg, så tør man gøre noget, siger Tommy Jørgensen.

Tjele Efterskole har som noget nyt ansat en grønlandsksproget medarbejder til at støtte op om de grønlandske elever. Samtidig modtager eleverne ekstra sprogundervisning.