Tilsynene har været for slappe

Naalakkersuisut fratog Tûgdlik sin godkendelse til at fungere som døgninstitution per 1. maj på grund af "stærkt bekymrende forhold", som det lød i en pressemeddelelse. Nu bliver tilsynet strammet op, siger departementchef Lise Lennert Olsen.

Der trænger til at blive strammet op på tilsynet med døgninstitutioner, udmelder departementet for familie efter Skoleskibet Tûgdlik blev lukket på grund af "stærkt bekymrende forhold".

- Der har for så vidt jeg ved slet ikke været nogen retningslinier for et tilsyn, oplyser chef i Departementet for Familie, Kultur, Kirke og Ligestilling, Lise Lennert Olsen.

Selvstyret har en forpligtelse til at føre tilsyn, men loven siger intet om, hvor ofte tilsynene skal finde sted eller hvordan.

Ifølge Lise Lennert Olsen forestår Selvstyret et tilsyn med Tûgdlik i januar 2009 og igen i maj 2009 for at følge op på de påbud, Selvstyret havde givet. Det næste tilsyn finder først sted i februar 2011 - altså næsten to år efter.

- Så skete der et tilsyn i 2011 og det var der man kunne se et mønster på at det nok ikke gik.

Kan du give nogen forklaring på, hvorfor der gik så lang tid mellem det andet og tredje tilsyn?

- Nej, lyder departementchefens korte svar på spørgsmålet.

Naalakkersuisut fratog Tûgdlik sin godkendelse til at fungere som døgninstitution per 1. maj på grund af "stærkt bekymrende forhold", som det lød i en pressemeddelelse.

Aktindsigten, som Radioavisen har fået, indeholder bl.a. beretninger om brug af vold, indespærringer, stærkt omsorgssvigt, manglende undervisning, såvel som dårlige hygiejniske forhold, der bl.a. resulterede i at flere af eleverne fik fnat og udslæt. Og forholdene ombord har været kritiseret i henved 10 år.

Så hvorfor skulle der gå så lang tid, før man sagde stop?

- Det kan godt være at vi allesammen kan være bagkloge og sige: Jamen hvorfor gjorde man ikke dit og dat. Men nu har man i hvert fald besluttet at lukke en selvejende døgninstitution.

Men I har et medansvar i denne sag?

- Jeg synes, vi allesammen har et ansvar for at det skal køre godt, siger Lise Lennert Olsen.

Og nu er der ved at blive rettet op og strammet til, når det gælder tilsyn, kan departementchefen annoncere:

-  Vi er ved at lave nogle retningslinier for tilsynet med døgninstitutionsområdet. Vi er ved at skærpe tilsynet. Der har ikke tidligere separat været ansat tilsynsførende, men det er der ved at blive nu. Og det tror jeg vil medvirke til, at der bliver mere ens procedurer for de her tilsyn.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt