Atassuts tidligere partisekretær, der var i retten torsdag, har hele tiden nægtet sig skyldig i underslæb. Sagen var for retten torsdag. Arkiv.Foto: KNR

Tidligere partisekretær i Atassut er frifundet for underslæb

Kredsretten fandt det ikke bevist, at Atassuts tidligere partisekretær havde fået tolketillæg for over 100.000 kroner på ulovlig vis.

138.000 kroner.

Det var omdrejningspunktet i en retssag, der var for i Sermersooq Kredsret torsdag. Her var en tidligere partisekretær i Atassut tiltalt for underslæb.

Ifølge anklagemyndigheden havde vedkommende skaffet sig pengene ulovligt ved at udbetale dem til sig selv fra januar 2016 til marts 2017.

Pengene blev udbetalt som et tolketillæg hver måned, men det var ikke godkendt af partiets bestyrelse, påstod anklagemyndigheden.

Men retten fandt det ikke bevist, at den tidligere partisekretær havde overtrådt loven, og derfor blev han frifundet.

Tiltalte havde også nægtet sig skyldig hele vejen igennem.

Anmeldt i 2017

Sagen opstod, da Siverth K. Heilmann trådte til som ny formand for Atassut. Han opdagede noget, som han syntes så mistænkeligt ud ved tillæggene til partisekretæren.

- Han (partisekretæren, red.) kunne ikke svare på mine spørgsmål mundtligt eller skriftligt, så derfor anbefalede jeg, at vi meldte ham til politiet, forklarede han i retten.

Og det gjorde partiet så.

I årene, hvor tillægget blev givet, var det Siverth K. Heilmans forgænger, Knud Kristiansen, der havde øverste ansvar for Atassut størstedelen af tiden.

Tillæggene blev udbetalt hver måned løb tilsammen op i en værdi af 138.000 kroner

Og det var Knud Kristiansen, der godkendte det, forklarede han, da han vidnede i retten torsdag.

- Jeg forelagde det ikke for forretningsudvalget, men jeg gjorde det i min egenskab som formand, sagde Knud Kristiansen i retten.

Det skete, kort tid inden han trak sig som formand i januar 2017.

Et halvt år senere, i juni 2017, holdt Atassuts ledelse et møde med partiets revisorer, hvor partisekretærens tolketillæg var på dagsordenen.

Her godkendte partiet tillæggene, men efterfølgende kom Siverth K. Heilmann til som formand for partiet. Den tidligere partisekretær blev anmeldt i december 2017.

Forsvarer: Noget har ikke kørt, som det burde

Lars-Christian Sinkbæk, der mødte som forsvarer, er godt tilfreds med sagens udfald. Ifølge ham siger afgørelsen noget om administrationen i partiet:

- Det lader til, at der har været nogle store udfordringer i administrationen i partiet, og det vidner om, at der ikke har været tilstrækkelig kommunikation internt om det her.

- Det er et tegn på, at noget ikke er kørt, som det burde. Men det kan ikke lægges min klient til last, siger han efter afgørelsen og tilføjer:

- Han (den tidligere partisekretær, red.) har fået lovning på noget fra sin nærmeste chef og har tillid til, at formanden også sørger for, at det er godkendt i forretningsudvalget.

Anklagemyndigheden har taget sig betænkningstid i forhold til at anke sagen.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt