Æresmedlem i Forsoningskommissionen, Karla Jessen Williamson, var en ud af blot to kommissionsmedlemmer, som sad i kommissionen fra start til slut. Arkivfoto

Tidligere medlem af Forsoningskommission: Hvorfor er den undskyldning endnu ikke givet?

Tidligere æresmedlem i Forsoningskommissionen har svært ved at forstå, at der endnu ikke er givet en undskyldning til de grønlandske eksperiment-børn. Undskyldningen kommer, siger naalakkersuisoq.

33 borgermøder og 58 interviews fra hele landet bidrog til at forme Forsoningskommissionens syv anbefalinger til naalakkersuisut tilbage i 2017. 
Kommissionen blev nedsat for at sætte fokus på forsoning internt i landet og udfordringer i samfundet affødt af den koloniale arv.

Undervejs i Forsoningskommissionens tre et halvt-årige arbejde bragte flere borgere ønsket om en undskyldning på banen. En undskyldning til de grønlandske børn, der blev sendt til Danmark i et eksperiment, der skulle gøre dem danske, samt en undskyldning til de borgere i landet, som er blevet tvangsflyttet. Det ønske tog kommissionen med i sine anbefalinger.

Men på trods af det har ingen af de to grupper til dato modtaget en undskyldning, pointerer Karla Jessen Williamson. Hun var æresmedlem i Forsoningskommissioen og er adjunkt på University of Saskatchewan i Canada med speciale i oprindelige folk og tværkulturelle samfund. 

- Jeg ved ikke, om det er fordi den grønlandske regering er bange for at bringe spørgsmålet om en undskyldning op, fordi det så kan føre til, at en undskyldning skal følges op af en pose penge til dem, det er gået ud over, fortæller hun og fortsætter:

- Der behøver ikke nødvendigvis at ske noget i forhold til, at der skal følge penge med. Det handler mere om at sige undskyld og anerkende, at de to grupper har været igennem ufattelige oplevelser.

Undskyldning udskudt

Det er departementet for Uddannelse, Kultur og Kirke, der har opgaven med at følge op på kommissionens anbefalinger. Og ifølge naalakkersuisoq, Karl Frederik Danielsen (Siumut), er der en undskyldning på vej til eksperiment-børnene fra dansk side. Det oplyser han i et skriftligt svar til KNR.

I Danmark afventer statsministeren lige nu en udredning om forløbet, hvor 22 grønlandske børn i 1951 blev sendt til Danmark som led i et kultureksperiment. Men den udredning har coronakrisen forsinket, og først når den foreligger, vil statsministeren give en officiel undskyldning.

- (Det red,) har været en plan fra statsminister Mette Frederiksen at udmelde en undskyldning til grønlandske udsendte børn i 1950’erne i august 2020. Dette er flyttet til et senere ubestemt tidspunkt, på grund af folkesundheds bekymringer om covid-19, skriver han i sit svar.  

 

Karla Jessen Williamson er assistant professor ved University of Saskatchewan i Canada, som svarer til at være adjunkt. Det har tidligere fremgået af artiklen, at hun er professor ved universitetet. Det er nu rettet.
 

 

Kommentarer

inatsisartut-sal-sep2019.jpg

Inatsisartuts EfterårssamlingGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt