- Jeg skal rejse på fredag til Nuuk, hvor jeg er født. Det bliver godt at være hjemme, hvor Mette Frederiksen også kommer. Det er dér, det startede, og skal nu slutte dér, siger Helene Thiesen.Foto: Helle Nørrelund Sørensen / KNR

Tidligere eksperimentbarn: Grønland bør også sige undskyld

Helene Thiesen mener, at det er formanden for Naalakkersuisuts tur til at sige undskyld på grønlandsk. Múte B. Egede undskylder for ikke at have presset den danske regering nok til en undskyldning.

- Det mener jeg bestemt, og det håber jeg, at de gør i næste uge i Nuuk, hvor jeg også tager derop for at høre, om de nu siger undskyld.  

Det siger Helene Thiesen, der er et af de seks nulevende eksperimentbørn.

Den danske statsminister, Mette Frederiksen (S), har netop mundtligt undskyldt overfor hende og de 21 andre såkaldte eksperimentbørne. Og nu håber Helene Thiesen, at Selvstyret gør det samme.

Eksperimentbørnene 

De 22 eksperimentbørn blev sendt til Danmark fra Grønland i 1951.

De havde hovedrollen i et opdragelsesforsøg, hvor målet var at gøre børnene mere danske, så de kunne vende tilbage til Grønland som rollemodeller.

Men da de kom hjem til Grønland, havde de glemt deres sprog og måtte ikke længere bo hos deres familier. I stedet blev de placeret på et børnehjem i Nuuk. 

6 af de 22 lever i dag. De er omkring 80 år. 

Om en uge skal Mette Frederiksen nemlig igen markere undskyldningen til de 22 eksperimentbørn i Nuuk. Arrangementet bliver holdt i Katuaq på tirsdag klokken 12. Formanden for Naalakkersuisut vil formentlig også være der, ligesom han gjorde i København. 

Naalakkersuisut har tidligere afvist at sige undskyld

Da den danske regering i 2020 skriftligt sagde undskyld til eksperimentbørnene, begyndte snakken, om hvorvidt Grønland også skulle tage et medansvar og sige undskyld.

En historisk udredning af sagen viser nemlig, at Grønlands landsråd i sin tid bakkede op om eksperimentet - 19 ud af 23 medlemmer stemte for.

Men det daværende Naalakkersuisut med Kim Kielsen (S) i spidsen mente ikke, at Naalakkersuisut skulle undskylde for Landsrådets rolle i sagen om eksperimentbørnene.

Nu bliver spørgsmålet så bragt op igen i kølvandet på, at den danske statsminister ansigt til ansigt sagde ordet, undskyld – Skal Múte B. Egede gøre det samme?

Utoqqatserpugut - Undskyld

Helene Thiesen synes, at det vil være oplagt, at formanden for Naalakkersuisut, på vegne af Selvstyret siger "Utoqqatserpugut" altså "undskyld" på dansk på grønlandsk grund.

Hun har lige deltaget i undskyldningsarrangementet i København og skal selv rejse til Nuuk for at være med til arrangementet i Nuuk.

- Jeg skal rejse på fredag til Nuuk, hvor jeg er født. Det bliver godt at være hjemme, hvor Mette Frederiksen også kommer. Det er dér, det startede, og skal nu slutte dér, siger hun.

Da KNR mødte Múte B. Egede onsdag i Danmark, stødte han selv på spørgsmålet om, hvorvidt Grønland også skal sige undskyld. Det svarede han dog ikke konkret på. 

- Først og fremmest er det jo staten, der på det tidspunkt lavede hovedtrækkene her, så den undskyldning, der er kommet, er på sin plads. Men jeg gav også en undskyld for, at vi ikke har presset på, siden Hjemmestyrets og Selvstyrets indførsel, at dette kunne være sket tidligere, fordi de (eksperimentbørnene, red.) fortjener det, siger han til KNR. 

- De skulle ikke have ventet i 70 år på at få en simpel undskyldning for det uacceptable, der er sket.Giv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl