Tidligere eksperimentbarn: Grønland bør også sige undskyld

Naalakkersuisut skal gøre som den danske stat og undskylde over for eksperimentbørnene, siger Helene Thiesen, der som 7-årig blev fjernet fra sin familie i Nuuk og sendt til Danmark.
76-årige Helene Thiesen var et af de 22 børn, der i 1950'erne var en del af et eksperiment, som den danske stat nu har undskyldt for. Foto © : Scanpix
20. december 2020 11:21

Grønland bør give en undskyldning til de seks nulevende personer, der var blandt de 22 børn, som i 1951 blev sendt til Danmark og fik ændret deres liv for altid.

Det mener 76-årige Helene Thiesen. Hun var syv år gammel, da hun blev fjernet fra sin familie i Nuuk. Sammen med de 21 andre børn skulle hun deltage i et eksperiment, som Red Barnet stod i spidsen for.

Målet var at gøre børnene mere danske, så de kunne vende tilbage til Grønland som rollemodeller. Men da de endelig kom hjem igen, havde de glemt deres sprog og måtte ikke bo hos deres familier. I stedet blev de placeret på et børnehjem.

LÆS OGSÅ Mette Frederiksen til KNR: Forhåbentlig får de sidste eksperimentbørn ro i sindet

Tirsdag den 8. december skete så det, som Helene Thiesen har ventet på i årtier. Statsminister Mette Frederiksen (S) gav en officiel undskyldning på vegne af den danske stat.

Men lige så glad, som Helene Thiesen er for den danske regerings undskyldning, lige så vred er hun over, at Selvstyret ikke har kridtet banen op for at gøre det samme.

Lige så stort et ansvar

Naalakkersuisoq for sociale anliggender, Martha Abelsen (S), sagde i sidste uge til KNR, at hun ikke mener, at den grønlandske regering bør undskylde. Også selv om en historisk udredning af sagen viser, at Grønlands landsråd i sin tid bakkede op om eksperimentet - 19 ud af 23 medlemmer stemte for.

- Jeg anser sagen for at være lukket. (...) Undskyldningen har vi fået fra Mette Frederiksen. Så der slutter sagen, lød det fra Martha Abelsen. 

Og det gør Helene Thiesen vred:

- Jeg er både vred og dybt rystet over, at man kan have sådan en umenneskelig mening. Og dét er vores landsmænd. Hvad hvis det var deres datter, det var gået ud over? Så tror jeg nok, de havde sagt noget andet.

LÆS OGSÅ Aqqaluk Lynge: Eksperimentbørn bør få erstatning

- Godt nok var vi under Danmark dengang, men de (de grønlandske politikere, red.) sad selv med ved møderne og rakte hånden op til ”ja” eller ”nej”. Flertallet af landsrådet sagde ”ja”. De havde lige så meget ansvar.

Hvad ville det betyde for dig at få en undskyldning fra Grønlands selvstyre?

- Det ville betyde rigtig meget, for det var jo dér, det startede. Hvorfor skal de så ikke sige undskyld?

Den grønlandske regering kan ikke være andet bekendt, siger Helene Thiesen: 

- Det er ligesom om, de holder med det daværende landsråd: Bare send dem afsted. Bare tag dem fra deres forældre. Bare send dem på børnehjem. Som om det var i orden. Det kan da aldrig være i orden at tage livet fra os på den måde. Det normale liv. Og vi kom ikke engang hjem igen, men kom på børnehjem, og vi mistede sproget. Alt det, vi har lidt. Alt det, vi har grædt. Jeg er dybt skuffet, siger hun.

Forventer erstatning

Et andet spørgsmål, der er opstået i kølvandet på den danske statsministers undskyldning, handler om, hvorvidt der skal gives en økonomisk erstatning til de seks nulevende personer fra eksperimentet.

Og her er Helene Thiesen ikke i tvivl:  

- Det forventer jeg, at vi får. Det manglede da bare. Alle de år, vi har lidt. Skal vi ikke trøstes med et eller andet? Det ville være på sin plads, at vi fik en erstatning.

Hun ønsker dog ikke at give et bud på et beløb. 

- Det er ikke mit gebet at sige noget om, siger Helene Thiesen.  

- Men først og fremmest skal vi have den undskyldning fra Grønland. Jeg er så rystet over det.