Tasiilaq har et stærkt sammenhold

Der er nok af problemer at tage fat på i Tasiilaq og langt fra nok medarbejdere til at tage fat. Men på trods af de massive problemer i byen, så er det også et samfund med store styrker.

Telefonen kimer i et væk, og foran dig står en mor med sin grædende baby på armen og beder om hjælp til at klare sig igennem dagen. 

Det er hverdagen for en sagsbehandler i Tasiilaq.

Hos politiet i samme by står de overfor nogle af landets værste forbrydere på arbejdet, som samtidig kan blive deres redningsmand i fjeldet, når de har fri.

KNR har været i Tasiilaq for at møde nogle af de mange mennesker, der forsøger at forbedre de problemer, vi fortæller om i medierne, og som i stor stil bliver debatteret af både politikere og befolkning. 

Jannick Grey, der er byens fungerende politikommissær, mener, at Tasiilaq er et sted, hvor der ikke skelnes mellem høj og lav i samfundet.

 - Det er et miljø, hvor alle døre altid er åbne for alle, fortæller han.

Han og kollegaerne beskæftiger sig med de omkring 20 procent af befolkningen, som repræsenterer samfundets mørkeste sider. Og det kan være hårdt, men det er ikke noget nyt, understreger han.

- Det er jo et evigt pres med de mange sager, men det er et pres, vi er vant til, for det har altid været der. Bare fordi det er kommet frem i medierne, har det ikke gjort presset på os større, siger han.

Børnene begynder at åbne op

Hos Sara Kristensen, der er sagsbehandler i Børn og Familie Center i Tasiilaq, er presset til at genkende.
- For mig har det første halve år været meget hårdt. Dels fordi vi var så få medarbejdere til at tage sig af indkommende klienter, der kommer direkte fra gaden og fortæller, at de har behov for hjælp lige nu. Dels fordi der er telefoniske henvendelser samtidig, siger hun.

LÆS OGSÅ Børn i Tasiilaq får hjælp til at komme ud med deres budskab

Sara Kristensen fortæller, at der er en god udvikling i gang i byen. Børn og unge er nemlig begyndt at åbne mere op og tale mere åbent om deres problemer. Og det er en styrke, der kan bruges til at komme videre.

Folk står sammen når det gælder

Politikommissæren mener også, at Tasiilaq har en form for overlevelsesinstinkt til at håndtere de voldsomme sager, der er en del af hverdagen.

- Det er jo en af de byer, hvor der er den største grad af tilgivelse, selvom der sker rigtigt grimme forbrydelser, for ellers ville folk ikke kunne gå op og ned ad hinanden hver dag, siger han. 

Jannick Grey har selv oplevet at stå overfor en voldtægtsmand på jobbet og få timer senere møde ham i fjeldet, hvor de hjalp hinanden ud af en ulykke med hundeslæderne. Og det er bare sådan, det er i Tasiilaq, slår han fast.

KNR i Tasiilaq
KNR har været i Tasiilaq fra 21. til 24. august delvist financieret af Kommuneqarfik Sermersooq. KNR har haft fuld journalistik frihed på turen.

- Jeg oplever et lokalmiljø, hvor alle kan stå sammen. Og hvis der er nogen, der er i knibe, så har vi en horde af frivillige, der stiller op, siger politikommissæren.

 

 

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt