Aron Jonathansen og hans kone har tre skolebørn på Tasiilami Alivarpi. Yngste søn går 1. klasse, mellemste går i 4. klasse og ældste datter går i 10. klasse.Foto: Privat

Tasiilami Alivarpi mangler 22 uddannede lærere: Far er bekymret

- Hvis der forsat kommer til at mangle lærere i Tasiilaq, så tvivler jeg på, at mine børn vil lære noget, og det kan jeg som forælder ikke acceptere, siger Aron Jonathansen.

Skolen i Tasiilaq mangler uddannede lærere.

I dag er en tredjedel af de 62 lærere på Tasiilami Alivarpi timelærere. Det vil sige, at en tredjedel ikke har taget en læreruddannelse, og så er der yderligere en tredjedel, der er fra Danmark.  

I alt mangler der 22 uddannede lærere på skolen.

Det bekymrer Aron Jonathansen. Han har nemlig tre børn, der går på skolen, og han håber, at flere forældre nu vil være med til at kritisere forholdene:

- Jeg vil gerne have, at flere forældre reagerer på det, fordi jeg ved, at det ikke kun er os, der er bekymrede, siger han til KNR.

- Derfor skal der gøres noget ved det. 

LÆS OGSÅ Lærermangel i Østgrønland: I Isertoq er alle lærere uuddannede

Aron Jonathansen er bange for, at hans børns lærer for lidt i skolen på grund af lærernes faglige niveau.

- Hvis der bliver ved med at mangle så mange uddannede lærere, må vi da også forvente, at folkeskoleeleverne lærer mindre.

- Og det kan vi som forældre slet ikke acceptere.

Tre børn på skolen

Aron Jonathansen og hans kone har tre børn sammen, som alle går på folkeskolen i Tasiilaq.

Deres yngste søn går i første klasse, deres mellemste søn går i fjerde klasse, og deres ældste datter går i 10. klasse.

Aron Jonathansen og hans kone er altså begyndt at tvivle på, om deres børn lærer det, de skal, når der er mangel på uddannede lærere.

Parret er derfor også bekymret for deres børns fremtid.

- Lige nu hører vi, at undervisningen kun bliver opretholdt af vikarer og timelærere, og det bliver man ikke mindre bekymret af, siger han. 

Man har forsøgt at finde lærer til Østgrønland

Kommuneqarfik Sermersooq har lavet et særligt tilbud for lærerne i Østgrønland, fordi problemet med lærermangel har været stort lang tid. Det har bare ikke hjulpet - der mangler stadig lærere. 

Lærerne i Østgrønland har en frirejse hvert år, og hvis de har arbejdet tre år træk, får de også en særlig udbetaling fra kommunen. Og ikke nok med det:

- Hvis de vælger at være lærere i bygder, så bidrager kommunen også til husleje, siger fagchef for skoleområdet i Kommuneqarfik Sermersooq, Riikki Grønvold.

- Men vi får altid opsigelser. Det er fordi, at Østgrønland er afsidesliggende og svært at komme til med familien.

 

Ifølge de seneste tal fra Grønlands Statistik så er antallet af elever i Tasiilaq og bygderne omkring, der blev færdige med folkeskolen, faldet.

 

 

Derimod er der flere, der har taget en videregående uddannelse.  Giv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl