Talskvinde: Brug for mere oplysning om faderskabssager

Informationen om, hvor og hvordan man anlægger en faderskabssag, bør være bedre, mener talskvinde for de juridisk faderløse.
31. marts 2015 14:49

Det har siden 1. juni 2014 været muligt for juridisk faderløse personer i Grønland og Danmark at søge om at få fastslået identiteten på deres biologiske far. Og det er mindst 12 personer foreløbig benyttet sig af ifølge tal fra Grønlands Kredsretter.

Læs også Mindst 12 nye faderløse-sager efter lovændring

Talskvinden for de juridisk faderløse i Grønland, Tida Ravn, er glad for, at det frem for alt er lykkes at få indført en lov til fordel for dem, som i dag ikke har papir på deres biologiske ophav:

- Først og fremmest er det jo det vigtigste, at der i princippet er en lov. Om folk vil bruge den, er jo op til dem selv at afgøre, siger hun til KNR.


Mangelfuld information fra ministerium 
Men står det til Tida Ravn, bør informationen om, hvordan man starter en faderskabssag, være langt bedre.

Det er Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold i Danmark, der står for at oplyse om mulighederne i loven, fordi den blev vedtaget i det danske Folketing. Men det er de fire kredsretter i Grønland, som behandler selve faderskabssagerne.

Men det er ikke tydeligt nok, mener Tida Ravn, der påpeger, at mange juridisk faderløse tidligere har fået afslag på hjælp ved kredsretterne, fordi loven dengang ikke eksisterede.

- Jeg kan da sige, at jeg synes, det var en noget tyndbenet information, som Manu Sareen (den danske socialminister, red.) kom med sidste år. Og jeg er bange for, at der er et stort behov for at få kommunikeret meget bedre ud omkring den nye lov, og hvordan man starter den, siger hun.

Læs også Juridisk faderløs ønsker forening

 

Henvend dig til din føde-kredsret

Hos Retten i Grønland, som vejleder kredsretterne i sager om bl.a. faderskab, mener dommer Kirsten Thomassen, at der generelt er bred oplysning om, at det er kredsretterne, der modtager og behandler sager om faderskab. Og at man her også er velinformeret om opgaven.

Hvis du ønsker at søge efter, hvem din biologiske far er, skal du henvende dig til den kredsret i Grønland, hvor du er født.

Listen over kredsrette finder du her.

Du kan også finde information om dine rettigheder som juridisk faderløs her.