Tage fik lussinger på Godhavn: Nu vil han have erstatning som de andre

I 2019 gav Mette Frederiksen en undskyldning til en række mænd, der havde boet på børnehjemmet Godhavn. Flere af dem fik også erstatning, men ikke grønlandske Tage Siegstad.

Tage blev født i Aasiaat i 1953.

Han var ikke særlig flittig i folkeskolen og havde højt fravær, og derfor blev han flyttet. Først til en døgninstitution i Aasiaat, og senere til børnehjemmet Godhavn i Danmark.

- Jeg skulle blive boende på Aasiaat Skolehjem, men jeg plejede at tage hjem til mine forældre. Det accepterede de ikke, derfor blev jeg sendt til Danmark. Jeg blev placeret på Godhavn. Det var helt forfærdeligt og uventet, siger Tage Siegstad.

Dengang var han 10 år gammel, og han husker ikke, at han fik at vide, hvor han skulle hen. Kun at det var i Danmark.

LÆS OGSÅ 17 Godhavns-børn får godtgørelse på 300.000 kroner for misrøgt

Det var forfærdeligt lige fra, at han ankom, fortæller Tage Siegstad.

- Det første chok var, at der var 50 til 60 drenge. Jeg troede, at jeg skulle bo alene. Jeg fik plads foran vinduet, og der var uvejr med voldsom regn og torden den nat. Det var skræmmende og ubehaligt, jeg var et barn, og det var første gang, jeg var i Danmark, siger Tage Siegstad til KNR.

Da Tage Siegstad flyttede ind på Godhavn, kunne han ikke forstå et eneste ord på dansk. Og fordi han ikke var hurtig nok til at lære sproget, blev han udsat for grov vold af en lærer. Det var en del af hverdagen, fortæller han.

- Når vi ikke kunne forstå noget, så blev vi hevet i øret. Vi forstod først senere, hvad de sagde, altså “I har ører for at kunne lytte”. Det var eksempelvis noget af det, vi gik igennem. Vi fik lussinger, og jeg kunne ikke forstå det.

LÆS OGSÅ Efter forlig stævner 28 Godhavnsdrenge staten for millioner

Tage Siegstad boede på Godhavn i seks år. Da hans far døde i 1968 fik han lov til at rejse til Aasiaat og deltage i begravelsen. Han tog helt hjem året efter.

Selvom traumerne fra tiden på Godhavn har fyldt hos Tage Siegstad, har han holdt det hemmeligt for sin kone og sine børn til 2015. Og først nu fortæller han åbent.

Flere tidligere Godhavn-elever fik en officiel undskyldning i 2019 og en erstatning på 300.000 kroner.

Og Tage Siegstad håber, at han kan få noget lignende, men først skal han have dokumentation på, at han har boet på børnehjemmet.

LÆS OGSÅ Undskyld til Godhavnsbørnene - og mere på vej

Det er han ved at få udleveret fra skolen. Og så vil han søge hjælp hos en advokat.

- Der er Godhavnsdrenge, som har boet der kortere tid end mig, som har fået erstatning. Jeg fortjener en undskyldning og en erstatning ligesom dem; jeg skal ikke behandles anderledes, siger Tage Siegstad.

Han havde mulighed for at se sin moster og andet familie under sit ophold i Danmark og glemte derfor ikke det grønlandske sprog.

Han har været fanger fra begyndelsen af 1970’erne og bor i dag i Ilulissat.Giv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl