Tør sommer giver vandproblemer i Kangaatsiaq

Nukissiorfiit har stoppet for vandforsyningen til Royal Greenlands fabrik for at sikre drikkevand nok til borgerne. Fiskerne kræver indhandlingsskib til byen.
Foto © : Filemomsen Ane Grethe
14. marts 2020 18:23

- Konsekvensen af en meget tør sommer betyder, at vandstanden i Nukissiorfiits vinterreservoir i Kangaatsiaq har nået et kritisk lavt niveau.

Det skriver Nukissiorfiit i en pressemeddelelse.

For at sikre borgerne i byen drikkevand nok, har Nukissiorfiit derfor lukket for vandforsyningen til Royal Greenlands fabrik. Fabrikken lukkede fredag 6. marts.

Men borgere i Kangaatsiaq er trætte af, at der år efter år er begrænsing på byens vandforsyning.

Hans Aronsen, der er kommunalbestyrelsesmedlem i Kommune Qeqertalik for IA, fortæller, at det sker på et skidt tidspunkt, hvor fiskeriet er ved at komme godt i gang. Der er nemlig godt vejr og mindre is på havet.

Derfor har fiskernes og fangernes forening, KNAPP, indkaldt til et møde for deres medlemmer og repræsentanter fra kommunen, Royal Greenland og Nukissiorfiit.

- Vi ønsker, at vi samarbejder for at finde en fælles løsning med kommunen og Naalakkersuisut, der har ansvaret for vandforsyningen gennem Nukissiorfiit.

Kræver indhandlingsskib

Han kræver, at Naalakkersuisut pålægger Royal Greenland at indsætte et indhandlingsskib, så der fortsat kan blive indhandlet fisk, mens vandforsyningen til den lokale fabrik er stoppet.

- Det har vi virkelig brug for, siger Hans Aronsen.

Nukissiorfiit skriver i en pressemeddelelse, at man er i dialog med Royal Greenlands fabrik om en nødløsning til fiskerne.

Før det selvstyreejede Royal Greenlands fabrik lukkede for indhandlingen, var der 40 arbejdere i beskæftigelse, mens der i dag er otte beskæftiget.