Air Greenland: Tågen skaber fortsat problemer for flyene

Enkelte fly er kommet i luften onsdag morgen, men der er stadig aflysninger og forsinkelser på grund af den tætte tåge.
Tæt tåge er skyld i nye aflysninger og forsinkelser for Air Greenland i dag. Arkivfoto Foto © : Camilla Dam/KNR
Skrevet af Mette Nørmark
07. august 2019 12:15

Den tåge, der siden mandag har lagt sig tungt over den vestlige del af Grønland og skabt store problemer for Air Greenland, er stadig ikke lettet.

Og det betyder nye aflysninger og forsinkelser, siger Niels Chemnitz Frederiksen, der er flight operations manager i Air Greenland.

- Vi prøvede at flyve mod Qaarsut her til morgen fra Ilulissat, men måtte returnere. Og da vi så returnerede, blev det også dårligt vejr i Ilulissat, så vi er faktisk først lige landet igen, siger han.

- Og det samme gælder de to maskiner fra Kangerlussuaq mod Ilulissat. De måtte ligge og flyve rundt oppe over Ilulissat i lidt over en time, før de kom ned, siger Niels Chemnitz Frederiksen. 

Problemet er at lande 

Det er det meste af landet, der er ramt af forsinkelser og aflysninger. 

Og selvom det i morges lykkedes at få fly af sted fra Nuuk, volder tågen stadig problemer. 

- Alle vores maskiner ud af Nuuk er fløjet af sted til tiden. Problemet er bare at lande, når det er så tåget, siger Niels Chemnitz Frederiksen. 

LÆS OGSÅ Tæt tåge letter ikke lige foreløbig

De forsinkede og aflyste fly mandag og tirsdag holdt cirka 500 passagerer på jorden, og det tal er det samme i dag, onsdag. 

- Det er ikke 500, der ikke når frem, men det er 500, der er berørte af forsinkelser, og næsten alle passagerer har fået nye rejseplaner. Så hvis vi nu kunne få lov til at flyve i løbet af eftermiddagen ville billedet se lidt bedre ud, siger Niels Chemnitz Frederiksen. 

Hedebølgen fra Europa 

Det er sidste uges hedebølge i Europa, der har bevæget sig her til Grønland. Når det varme vejr møder det kolde vand, opstår tågen, som de seneste dage har holdt flyene på jorden i store dele af landet. 

Og ifølge DMI er der desværre ikke de store udsigter til, at tågen letter. Det vil nemlig kræve et vejrskifte.

LÆS OGSÅ Igen i dag: Tåge holder Air Greenlands fly på jorden

- Der skal gerne et lavtryk eller et godt, gedigent regnvejr eller blæsevejr til at få skiftet denne her luftmasse ud og flytte rundt på tågen. Og det er der ikke udsigt til lige foreløbig, siger Lisette Grenbom, meteorolog ved DMI.

Hvis du er en af de berørte passagerer, kan du kontakte Air Greenlands kundeservice på 70 12 12.