Syv danske kampfly skal stå i USA

Regeringen vil formentlig sende syv ud af de i alt 27 nye kampfly F-35 til Florida i USA, hvor de skal være en del af et internationalt træningsprogram for piloter frem til 2027.
Foto: Henning Hjort / Ritzau
05. januar 2018 13:03

Det skriver Jyllands-Posten.

Det vil betyde, at flyvevåbnet reelt kun vil råde over 20 kampfly på dansk jord. Og det møder kritik fra flere eksperter, bl.a. fra lektor ved Forsvarsakademiet, Peter Viggo Jakobsen.

- Det er en meget stor andel af flyene, der sendes til USA. Konsekvensen er, at Danmark får en mindre operativ kapacitet end i dag, siger han til avisen

LÆS OGSÅ Nye kampfly er dårligere end forventet

Opgaverne, der skal være kapacitet til, tæller blandt andet overvågningsopgaver i Arktis og operationer til Mellemøsten.
Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen oplyser, at beslutningen om at udstationere syv kampfly i USA ikke er endelig taget – men at det er en reel mulighed.

Han mener dog ikke, at det vil svække det danske flyvevåbens program.

- Denne fleksibilitet giver ikke anledning til ændringer i den planlagte flyvetimeproduktion eller det politisk fastsatte opgavekompleks, skriver forsvarsministeren i en skriftlig kommentar til Jyllands-Posten.

Indkøbet af de 27 nye kampfly forløber sig til godt 16 mia. kroner og er statens dyreste indkøb nogen sinde.

LÆS OGSÅ Minister skal forklare forkerte oplysninger om kampfly