Hvis man vil på restaurant, kræver det i størstedelen af landet enten, at man er vaccineret, eller at man har en negativ coronatest, der er maksimalt 48 timer gammel. Men det er ikke restaurantgæster, der bliver prioriteret først, siger myndighederne. Arkivfoto.Foto: KNR

Symptomer prioriteres først: Café-gæster og museumsbesøgende bliver kun testet, når det er muligt

En negativ corona-test, der er op til 48 timer gammel, kan give adgang til barer og restauranter, hvis man ikke er vaccineret. Men der kan være begrænset mulighed for test.

Hvis man vil besøge et museum eller spise på café det næste stykke tid, skal man enten være færdigvaccineret eller have en negativ coronatest.

Coronatesten skal i så fald max være 48 timer gammel. Det står der i den bekendtgørelse, der trådte i kraft natten til lørdag, og som stort set gælder i hele landet.

Hvem skal ikke være færdigvaccineret eller testet negativ?
 

- Hvis du for eksempel arbejder i en butik eller andre af de steder, hvor man skal kunne vise dokumentation for at man er færdigvaccineret, er det ikke et krav, at du selv er færdigvaccineret for at gå på arbejde. 


- Det er heller ikke et krav for personer, der af Landslægeembedet generelt anbefales ikke at blive vaccineret mod Covid-19, og børn på 17 år eller under er også fritaget for krav om at vise "coronapas". 


Kilde: Naalakkersuisut

Det risikerer at lægge pres på testcentrene.

Og man kan da heller ikke været helt sikker på, at man "bare lige" kan blive testet, hvis man gerne vil en tur i byen eller ud at spise.

LÆS OGSÅ Ingen krav om coronapas i butikker: Her er de nye regler

Myndighederne kommer nemlig blandt andet til at prioritere dem, der har symptomer på at være smittet med coronavirus, først.

Det skriver Naalakkersuisut i en pressemeddelelse.

- Ligesom ikke-vaccineret indrejsende til landet og øvrige der efter en sundhedsfaglig vurdering anses som værende i særlig risiko for smitte vil blive prioriteret først.

- Øvrige personer som ikke er vaccineret, men ønsker test mod covid-19 med henblik på at besøge beværtninger, restauranter med videre kan således kun blive testet i det omfang, det er muligt, skriver Naalakkersuisut.

Med de nye regler er det heller ikke længere sådan, at der max må være 20 personer ad gange på for eksempel en café.

LÆS OGSÅ Nu laver politiet stikprøver af dig og din vaccine

Og man skal heller ikke længere bære mundbind på offentlige steder. I hvert fald ikke i størstedelen af landet.

Dé regler gælder dog stadig i Aasiaat, Upernavik og i bygderne omkring Upernavik. Det sker på grund af fri smittespredning.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt