Sygeplejersker om nyt sprogkrav: Sympatisk men urealistisk

Ifølge formanden for Naalakkersuisut skal nyansatte i fremtiden bestå eksaminer i grønlandsk for at beholde deres arbejde.
- Det er en selvfølgelig en god ting at lære sprog, men her og nu vil det være en kæmpe udfordring og urealistisk i min verden. Foto © : KNR
Skrevet af Malik Brøns
30. oktober 2020 14:34

Kim Kielsen kom med en markant udmelding torsdag aften: Formanden for Naalakkersuisut vil tilbyde gratis onlinekurser i grønlandsk til nyansatte i det offentlige, som skal bestå eksaminer for at beholde deres arbejde.

De nyansatte skal nemlig lære og forstå grønlandsk sprog og kultur, hvis de vil arbejde i landet. 

LÆS OGSÅ Kielsen i markant udmelding: Grønland skal hjemtage udlændingeområdet

Men det er det ikke for sundhedsvæsenet, vurderer formanden for sygeplejerskernes organisation, Peqqissaasut Kattuffiat. For sundhedsområdet er et af de steder, hvor Grønland henter folk ind udefra - også i korte vikariater.  

- Det er et meget sympatisk forslag at kræve, at man skal lære det sprog man bor i. Helt generelt synes jeg, at det er godt at få tilbudt det. Men for sundhedsvæsenet er det meget udfordrende, hvis man indfører det som en stopklods for ansættelse, siger Ken Jensen.

For sundhedsvæsenet vil det være svært at opfylde Kim Kielsens nye krav, for der er travlt. 

- Hvis man taler i den ideelle verden, hvor alle kan grønlandsk, så er det selvfølgelig rigtig fint at kommunikere med patienterne på deres sprog. Det er selvfølgelig noget vi støtter op omkring.

- Men vi må også være realistiske. For det er urealistisk på nuværende tidspunkt at indføre det som et krav, fordi man simpelthen ikke vil kunne rekruttere nok personale. Og hvis man ikke kan det, så falder kvalitet og faglighed, og vi vil se en ringere behandling af patienterne på den meget korte bane.

Her og nu vil det være en kæmpe udfordring

Demokraatits Nivi Olsen mener, at man bør fokusere på at få flere grønlændere til at tage en uddannelse i stedet for at indføre sprogkrav. På den måde kan lokale selv sætte sig på de ledige stillinger i for eksempel Selvstyret og sundhedsvæsenet, som der i dag bliver hentet folk ind til udefra. 

Og det er formanden for sygeplejerskernes organisation enig i.

LÆS OGSÅ Demokraatit om Kielsens nye sprogkrav: Vi spænder ben for os selv

- Generelt er jeg enig i, at en af løsningerne for vores problemer med rekruttering og fastholdelse er, at vi investerer mere i uddannelse af lokale sygeplejersker, altså grønlandske sygeplejersker, sådan så vi kan få besat stillingerne med dem, siger han.

- Det er en selvfølgelig en god ting at lære sprog, men her og nu vil det være en kæmpe udfordring og urealistisk i min verden.

Hvis Kim Kielsens forslag skulle blive en realitet, så mener Ken Jensen, at sproglæringen i det mindste bør ligge i arbejdstiden og blive betalt af arbejdsgiveren.