Brandmand: Sverige gav indtryk og erfaringer

Tre brandmænd fra Avannaata Kommunia har fuldendt deres brandbekæmpelsesindsats i Sverige. Arbejdet har givet mange indtryk og erfaring, fortæller en af de grønlandske brandmænd Lars Kristiansen. Især fordi arbejdet er noget mere anderledes end det, han er vant til.

- Det gjorde stort indtryk, da vi kom frem til de brændte træer og land, sådan husker Lars Kristiansen sin ankomst til det nedbrændte indsatsområde, i midten af Sverige, omkring 300 kilometer nord for Stockholm.

- Jeg har ingen erfaring med naturbrande ved Upernavik. Så der er stor forskel på arbejdet her, og arbejdet når der er brand i en by, lyder det fra brandmanden. Han forklarer, at træerne gør en betydelig forskel.

LÆS OGSÅ Svenskerne taknemmelige for de grønlandske brandmænd

Lars Kristiansen, Bûjo Søholm og Knud Hammond er de tre brandmænd, der rejste fra Grønland i slutningen af juli.

Den førstnævnte forklarer, at de grønlandske brandmænd, der var en del af det danske beredskab, ikke kom helt frem til det mest udsatte steder.

- Vores gruppe sørgede for vandforsyningen, og for at forhindre at branden spredte sig, mens andre var på steder, hvor branden var mere intens. Men vi sørgede også for slukningen af jord, der stadig brændte, og jord, hvor der stadig var røg, siger han.

LÆS OGSÅ Grønlandsk hjælp til Sverige er en fantastisk idé

Et underligt syn

Der var varmt i Sverige under deres ophold. Det betød, at der kunne være meget tørt under jordoverfladen, selv hvis overfladen var fugtig, fortæller Lars Kristiansen.

- I nogle steder havde branden lavet et mønster, som fik det til at se ud som om, at der havde været en vandløb dér. Nogle steder havde der været brand under jordoverfladen, som havde brudt frem andre steder. De var et meget underligt syn, siger Lars Kristiansen.

LÆS OGSÅ Kun tre brandmænd sendes til Sverige

Erfaring

Han fortæller, at indsatsen i Sverige ikke alene gjorde indtryk men også kastede erfaring af sig.

- Jeg lærte noget om at samarbejde med andre, og også at samarbejde med folk med andre nationaliteter. Hvis man kan forstå hinanden går det, siger Lars Kristiansen og fortsætter.

- Hvordan der kan handles, og hvordan redskaber kan bruges under naturbrande, lyder det fra Lars Kristiansen, som også håber, at andre grønlandske brandmænd får mulighed for at hente erfaringer ved at hjælpe til under naturkatastrofer i andre lande.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt