Lars-Emil Johansen: Svensk regeringskrise er dårligt håndteret

Sverige har langt om længe fået ny regering. Fire måneder har det taget, blandt andet fordi flere partier har været fast besluttet på at holde det indvandringskritiske Sverigesdemokraterna uden for indflydelse. Men ifølge Lars-Emil Johansen, så er det en helt forkert måde, de svenske politikere har arbejdet på.
18. januar 2019 13:53

Efter fire måneder har Sverige endelig fået en nye regering. Det skete da Stefan Löfven af Riksdagen blev genvalgt som statsminister. 

Dermed er den længste regeringskrise i Sveriges historie slut, da det er hele 131 dages siden, at svenskerne gik til valg.

Den politiske situation efter valget har været stærkt præget af, at de ældre etablerede partier ikke har ønsket at samarbejde med det indvandringskritiske Sverigesdemokraterna.

Og ifølge den nu pensionerede politiker Lars Emil Johansen, som indtil valget sidste år var formand for Inatsisartut, er det derfor en selvforskyldt situation, de svenske politikere har sat sig i:

LÆS OGSÅ Riksdagen stemmer nej til Stefan Löfven som statsminister

- Jeg synes, at det er et skoleeksempel på, hvad der sker, når man på forhånd udelukker at samarbejde med et bestemt parti. Det kan godt være, at man kan sige mange ting om Sverigesdemokraterne, men hvis det er folkets vilje, så er parlamentet forpligtet til at tage højde for det, siger Lars-Emil Johansen til KNR. 

Efter valget gik der hårdkunder i forsøget på at danne en ny svensk regering, da både Socialdemokraterne og det borgerlige parti Moderaterna fik flere forsøg på at danne en regering, som ikke havde et flertal imod sig i Riksdagen. 

Men hverken den borgerlige alliance eller den socialdemokratiske fløj kunne mønstre det nødvendige flertal. Og om deres politiske arbejde siger Lars-Emil Johansen:

- Når folket ved gentagende valghandlinger har peget på partier, som andre partier ikke kan lide. Så må man vægte de landspolitiske hensyn højere end de partipolitiske interesser, siger den pensionerede politiker.

LÆS OGSÅ Stefan Löfven er genvalgt som Sveriges statsminister

Resultatet blev derfor, at både Centerpartiet og Liberalerna forlod den borgerlige alliance for i stedet at støtte en regering bestående af Socialdemokraterne og Miljøpartiet. 

Af iagttagere bliver det betragtet som et brud på den klassiske blokpolitik.

 - Det kan man selvfølgelig også sige, men det tog sin tid og fire måneder uden en regering har jo også sine omkostninger. Men det er godt, at de har fundet frem til en løsning nu, og jeg kan kun ønske, at den regeringskoalition for deres egen skyld også holder, siger Lars-Emil Johansen, som i sin politiske karriere blandt andet har været landstyreformand, medlem af Folketinget og formand for Inatsisartut.

Den nye svenske regering består således af Socialdemokraterna og Miljøpartiet, som bliver støttet af Centerpartiet og Liberalerna.