Svensk politi undersøger hyppigt selvmordsfænomen

Det svenske politi i Skåne beder nu om en undersøgelse af et fænomen, der i USA er blevet kendt som "suicide by cop" - selvmord ved hjælp af politiet.
Foto © : Patrick Buechner/Flickr Creative Commons
Skrevet af Ritzau
15. december 2018 12:46

Det svenske politi er bekymret over, at selvmordskandidater tilsyneladende i stigende grad forsøger at tage deres eget liv ved at fremprovokere skud fra politiet.

LÆS OGSÅ Selvmord må ikke blive en løsning - vi skal tale om problemerne

- Dette er et fænomen, som ikke eksisterede, da jeg arbejdede i den operative tjeneste. I dag hører jeg om i det i tiltagende grad: at personer aktivt ønsker at blive skudt, og at personer forsøger at narre os til at skyde dem, siger Mats Karlsson, politichef i det nordvestlige Skåne, til avisen Sydsvenskan.

Ifølge politichefen forekommer sådanne hændelser hver tredje uge. Han siger, at problemet er så stort i Skåne, at det kræver store politiressourcer.

LÆS OGSÅ Politiet modtog 832 trusler om selvmord sidste år

Begrebet "suicide by cop" bliver anvendt i to betydninger: Dels når en person, der har begået en forbrydelse, under en efterfølgende politijagt vælger at blive dræbt frem for at blive anholdt. Dels når personer, som i forvejen overvejer selvmord, fremprovokerer en situation, hvor politiet føler sig nødsaget til at skyde.

I USA har begrebet "suicide by cop" været anvendt i nyhedsmediernes overskrifter siden 1980'erne, men det blev først betragtet som et almindeligt fænomen i begyndelsen af 2000.