Svar på prøver: Ikke flere nye smittede

To af de fire, som allerede er konstateret smittet med coronavirus, er nu raske, oplyser landslægen.
Både de to personer, der nu er så godt som raske, og de to, som blev testet positive i weekenden, sidder alle i isolation derhjemme. Foto © : Ane Marie Petersen, KNR
Skrevet af Christine Hyldal
23. marts 2020 13:15

Endnu en gang er der kommet svar på prøver fra folk, der er blevet testet for coronavirus. 

Før mandag middag kom der svar på 23 nye prøver - og ingen af dem er positive. 

Dermed er der stadig fire personer, der er konstateret smittet med coronavirus - alle i Nuuk.

Det siger Karl Frederik Danielsen, der er naalakkersuisoq for boliger og infrastruktur, på et pressemøde.

LÆS OGSÅ Hjemmekarantæne? Sådan skal du forholde dig

- Og vi har mere godt nyt, siger landslæge Henrik Hansen, der er med på pressemødet via Skype:

- To af de fire, som er smittede, er nu meldt raske. 

Hvad er symptomerne?

Smittede med coronavirus har haft:

  • Tør hoste
  • Feber
  • Vejrtrækningsproblemer

 

Læs mere her Landslægeembedets hjemmeside

Både de to personer, der nu er så godt som raske, og de to, som blev testet positive i weekenden, sidder alle i isolation derhjemme. 

Ingen af dem er indlagt på hospitalet.

De seneste to smittede har begge været ude at rejse - og dermed er det sandsynligt, at de er smittet udenfor landets grænser.

I alt er 203 personer i Grønland blevet testet for coronavirus. Ifølge landslægen venter man stadig på svar fra “en mindre gruppe”.  

Alkoholforbud kan være på vej

Men der er stadig problemer.

For nogle mennesker i Nuuk holder stadig fester med langt mere end 10 deltagere, som er det maksimale antal man må samles i hovedstaden.

Og de fester skal stoppe, siger Bjørn Tegner Bay, der er politimester og formand for Epidemikommissionen. Lige nu bliver det drøftet i kommissionen, om der faktisk skal indføres et alkoholforbud. 

LÆS OGSÅ Overblik: Status på coronavirus i Grønland

- Det er helt rigtigt, at et af de emner, som vi drøfter lige nu er, om det kan blive nødvendigt på et tidspunkt med et alkoholforbud. Politimæssigt beder vi ikke om det lige nu - men det kan ændre sig meget hurtigt, siger han.

- Vi har set enkelte eksempler på fester i Nuuk, hvor der var langt mere end 10 mennesker. Det er ærgerligt, og det er fester, som er gået over gevind. Folk er tætte på hinanden, og der bliver råbt og skreget. 

- Tænk lige over hvordan jeres fester kan udvikle sig, både af hensyn til jer selv - men også i forhold til helbredet for ambulancefolk, sociale myndigheder og politiet. 

Dispensation til at rejse

Grønland er i princippet delt op i to lige nu: Hovedstaden og resten af landet. 

I hovedstaden er der meget stramme restriktioner, fordi det er i hovedstaden, at de smittede er. 

Nuuk er nemlig lukket, og indbyggerne har udrejseforbud. Uden for hovedstaden er reglen, at man ikke må samles mere end 100 mennesker - og det frarådes kraftigt at rejse mellem byer og bygder.

Men ligegyldigt om man bor i Nuuk eller udenfor hovedstaden, kan man  - hvis altså man har et samfundskritisk job - få dispensation til at rejse.

LÆS OGSÅ Forvirring i krisetid: Fiskere på kysten kan stadig indhandle deres fangst

Mandag formiddag var der for eksempel en båd på vej til Paamiut fra Nuuk. Ombord er en person, som har et samfundskritisk job, siger politimester Bjørn Tegner Bay.

Han ønsker ikke at uddybe, hvad det er for et job, vedkommende har, som har givet ham eller hende dispensation til at forlade den lukkede hovedstad.

Sikkert er det dog, at man ikke må rejse uden dispensation - og hvis man gerne vil rejse af familiære årsager, så er det forbudt, oplyser landslægen.

Hvor lang tid skal der gå uden smittede, før de her hårde restriktioner er slut?

- Der skal i hvert fald have været to hele uger uden nye smittede, før vi overvejer at at ændre de nuværende retningslinier, siger landslæge Henrik Hansen.