Ekspert: Svært at få USA med til at genforhandle forsvarsaftale

Trumps udenrigspolitiske linje gør det svært at få USA med på det Grønlandske ønske om en genforhandling af forsvarsaftalen, vurderer USA-ekspert.
Foto © : Gage Skidmore/Flickr Creative Commons
07. december 2016 15:41

Det vil være svært at få amerikanerne med på at genforhandle forsvarsaftalen fra 1951 og betale baseleje for Pituffik.

Det vurderer Philip Christian Ulrich, der er udenrigsredaktør for Kongressen.com, der er et netmedie om amerikansk politk.

Naalakkersuisut vil have genforhandlet forsvarsaftalen fra 1951 og vil i den forbindelse have USA til at betale baseleje for Pituffik eller Thule Air Base.
Senest har Naalakkersuisoq for udenrigsanliggender i sidste uge orienteret NATOs generalsekretær, Jens Stoltenberg om det grønlandske ønske om genforhandling.

LÆS OGSÅ Qujaukitsoq præsenterer ønskeliste for NATO-chef

Men det er svært at forestille sig, at Trump-regeringen i USA vil gå til forhandlingsbordet, når man ser på de seneste udmeldinger, vurderer Philip Christian Ulrich.

- Trump har jo kørt en meget hård america first-retorik, så hvis ikke amerikanerne ser en umiddelbar fordel i at skulle genforhandle den her aftale, så kan det måske være svært at drive den kommende regering til forhandlingsbordet, siger han.

LÆS OGSÅ Slaget om Pituffik er tabt

Og det vil heller ikke være nemt, at få amerikanerne til at betale for brug af Pituffik. Ser man foreksempel på Trumps tidligere udtalelser om at andre lande bør bidrage mere til NATO. Så tyder det ikke på at amerikanerne er klar til at få pengene op af lommen, vurderer Philip Christian Ulrich. Og påpeger samtidig, at amerikanerne heller ikke betaler for andre baser.

- Det er ikke noget amerikanerne normalt gør og jeg tror at villigheden til at gøre det, vil være endnu mindre under en præsident Trump, siger han.

LÆS OGSÅ Usandsynligt med ny aftale om Pituffik

Der kan dog være en lille åbning, hvis amerikanerne mener at fordelen ved Thulebasen er tilstrækkeligt stor til at det er værd at betale, siger Philip Christian Ulrich.

- Men her er der tale om Thulebasen, som har en stor strategisk værdi for amerikanerne selv, så der kan der jo være et incitament, siger han.

LÆS OGSÅ USA skal betale for Pituffik