Sundhed i arbejdstiden urealistisk

Doris Jakobsen fra Siumut vil hellere have sundhedstilbud i arbejdstiden end en strammere rygelov. Arbejdsgiverne kalder forslaget dyrt og urealistisk.
01. marts 2013 09:50

En times rygestopkursus eller motion midt i en travl arbejdsdag - uden du behøver gå senere hjem. Hvis du synes, det næsten lyder for godt til at være sandt, så er du ikke den eneste.

I starten af ugen foreslog Siumut-politikeren Doris Jakobsen i Radioavisen, at man i stedet for at stramme rygeloven, som IA's Juliane henningsen har foreslået, skal give alle ansatte i grønland ret til en times motion i arbejdstiden eller rygestopkursus - også i arbejdstiden.

- Jeg mener, at man kan bruge en time om dagen på motion eller et rygestopkursus til medarbejderne, i stedet for bare at sige til medarbejderne, at de skal holde op med at ryge, sagde Doris Jakobsen.

En af landets største virksomheder, TELE, mener dog ikke, politikerens forslag er realistisk.

- Det bliver uhyggeligt dyrt for hele samfundet, også hvis man bare ser på vores virksomhed. Hvis alle virksomheder skulle betale en times motion om dagen, siger HR-chef i TELE, Karl Henrik Simonsen.

I TELE, som har over 500 ansatte, er der mange sundhedsinitiativer, som de ansatte nyder godt af. Men Doris Jakobsen sætter barren for højt, når hun lover, at de ansatte skal have ret til en times motion om dagen betalt af arbejdsgiveren, siger han.

For en virksomhed som TELE, vil det koste 60 årsværk, hvad der altså svarer til 60 ansattes arbejdstid, at starte sådan et initiativ, siger han.

Karl Henrik Simonsen får opbakning fra Kommunernes Sammenslutning, Kanukoka, der dagligt taler arbejdsgivernes sag i den offentlige sektor.

- I forhold til for eksempel skoler så kan jeg dårligt forestille mig, at det er muligt en time om dagen at trække lærere ud af klasseværelset og sige 'nu er det motionstid'. Man må i stedet for kunne give et tilskud af en art til motion og rygestopkursus i fritiden, slutter Kanukoka's formand Martha Abelsen, som i øvrigt er partifælle med Doris Jakobsen.