Sumé skummer fløden af deres succes

I næste uge udkommer en bog om det legendariske, grønlandske rockband Sumé; og der er sågar også en dokumentarfilm samt genudgivelser af musikken på vej. Det er i sandhed nye tider for bandet, der blev dannet for 40 år siden.
Skrevet af Mads Lynge
26. november 2010 16:54

En af gruppens mest kendte sang hedder "Piffiit nutaat", "Nye tider". Og nye tider er det jo for bandet Sume, der for første gang nogensinde indvilger i at fortælle deres historie på film. En af bandets stiftere Per Berthelsen forklarer hvorfor de har indvilget i at fortælle deres historie på film: - 40 år er mange år for et band, som stadig er på toppen. Jeg tror det er det, der har været inpirationskilden, at der var en anledning til at gøre det.En af gruppens mest kendte sang hedder "Piffiit nutaat", "Nye tider". Og nye tider er det jo for bandet Sume, der for første gang nogensinde indvilger i at fortælle deres historie på film. En af bandets stiftere Per Berthelsen forklarer hvorfor de har indvilget i at fortælle deres historie på film:

 

- 40 år er mange år for et band, som stadig er på toppen. Jeg tror det er det, der har været inpirationskilden, at der var en anledning til at gøre det. Og så kan man faktisk lige så godt gøre det over hele linjen, istedetfor at tage det slag for slag, siger Per Berthelsen.

 

Udover bogen og dokumentarfilmen, bliver bandets to første udgivelser på LP udgivet på CD for første gang.

 

LP'en "Sumut" fra 1973 og LP'en "Inuit nunaat" fra 1974, er aldrig nogensinde udgivet på CD. Det giver mulighed for at høre samtlige sange i fuld længde, fortæller Per Berthelsen:

 

- Da vi lavede LP'en, kunne vi på en side ikke overstige et par af tyve minutter. De inderste riller bliver nemlig så tætte på hinanden, at det går ud over lyden samtidig med at pladespillerens pickup begynder at springe. Vi blev så nødt til at fade ned på en hel del numre, men med de "nye" numre kan man høre hele melodien. Det glæder jeg mig til, siger Per Berthelsen.

 

Dokumentarfilmen om Sume skal efter planen have premiere i biograferne i 2012. Instruktør Inuk Silis Høegh, skal sammen med Emile Péronard som kreativ producer filmatisere gruppens historie.

 

Inuk har gennem årene undret sig over hvorfor der ikke er nogen, der har lavet den historie. Og da Emile Péronard henvendte sig, var der ingen betænkningstid for Inuk, der glæder sig til arbejdet:

 

- Det er en stor ære, og det er rigtig spændende. Især fordi jeg for tiden er meget interesseret i hvad der skete dengang 70'erne. Det som gik forud for os dengang før vi blev født. Alle de tanker, og den udvikling, der er sket bevidsthedsmæssigt hos folk, som ledte op til Hjemmestyre, og som nu også er grundlaget for, at vi har Selvstyre nu, og er på vej mod selvstændighed - forhåbentligt, siger Inuk Silis Høegh.

 

Bogen "Sume - en grønlandsk rocklegende" bliver markeret i forbindelse med Sumé's koncert i Katuaq fredag d.3.december, hvor også CD'erne bliver udgivet.